• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

13 mai 2015

– Ingen hjertetrening er mer effektiv enn fire ganger fire intervall-løping, mener førsteamanuensis Eivind Wang ved NTNU. Forskeren er kritisk til såkalt «trend-trening».

Oppskriften på god trening, har i følge førsteamanuensis Eivind Wang ved NTNU i Trondheim, ikke forandret seg nevneverdig de siste 15 årene. Det til tross for stadig nye trender innen trening – og hissig markedsføring av oppfinnsomme konsepter. Konsepter som kanskje lover mer enn de holder – og i verste fall kan være direkte helseskadelig – i følge forskeren.

– I jungelen av såkalte treningseksperter er det svært vanskelig å nå frem med hva god trening faktisk er. Det som er god trening for helsa har sklidd over i det som er trendy og gøy. Det kan få alvorlige konsekvenser, som store skader. For noen står det mellom liv og død

NTNU-forsker Eivind Wang til Adressa.no.

I følge Wang, viser all forskningen han og kollegene ved det medisinske fakultetet har gjort, at alle bør drive utholdenhets og styrketrening. Og – han snakker om det vi gjerne kan kalle god gammeldags trening. Løping og gåing i motbakker, er en favoritt.

– Trening som ikke belaster hjertet virker ikke på utholdenhet i et helseperspektiv. Yoga har eksempelvis altfor lav intensitet, sier han, og gir uttrykk for frustrasjon over “eksperter” som kommer med den ene nye treningsoppskriften etter den andre.

– Det er frustrerende når de anbefaler ulike trender som god trening. De fleste selvutnevnte ekspertene kaller seg eksperter fordi de selv har trent mye. Jeg har kjørt over mange bruer i mitt liv, men kan ikke bygge ei bru av den grunn, slår han fast og går også i strupen på landets treningskjeder som reklamerer med hvor liten tid, du kan bruke, og allikevel få effektiv trening. I følge ham holder det ikke å bli litt svett og andpusten. Aktiviteten må opprettholdes over tid, for at hjertet skal trenes og utholdenheten økes.

– Ingen hjertetrening er mer effektiv enn fire ganger fire intervall-løping, slår han fast og mener det burde vært et myndighetskrav til nordmenn å trene daglig. Ikke bare øker det livskvaliteten, men også belastningen på helsesektoren, mener Wang. En time, to dager i uken, er hans forslag til minstekrav – så får vi se om det noen gang havner inn i Norges lover.

Relaterte blogginnlegg