Spørsmål og svar

Den siste halvtimen før du skal trene kan det være lurt å fylle på med litt energi, men vær forsiktig med å hive i deg for mye raske karbohydrater som gel og sjokolade. Raske karbohydrater gjør at blodsukkeret stiger veldig raskt – også synker fort ned igjen. Slike produkter skal heller benyttes mot slutten av treningen eller konkurransen.

Det er viktig å ha riktig væskebalanse under hele treningen. Er den i orden, får kroppen best mulig tilgang på næring og oksygen til musklene. Blir du dehydrert underveis, kan dette føre til at du blir trøtt, svimmel og får muskelkramper. En sportsdrikk som inneholder en god miks av karbohydrater og salt, hjelper deg å vedlikeholde væskebalansen og holde energien oppe. Saltene i sportsdrikk gjør også at kroppen holder bedre på vannet (du må ikke så fort på do) og kompenserer for saltet du mister gjennom svette.

Når du har planlagt en treningstur skal du i utgangspunktet spise normale måltider slik du pleier. Men for å unngå å få vondt i magen, er det smart å holde igjen på tunge middager de siste to timene før økta.

Energigels kommer i mange varianter hvor noen er ferdigblandet med vann, mens andre må skylles ned med væske. Som en ekstra energikilde er noen gels supplert med koffein.

Energigel er hurtigopptagelige karbohydrater og Maxim bruker den unike formuleringen 2:1 ratio – maltodextrin : fructose som gir kroppen mulighet til å ta opp mer karbohydrater per time. Bruk av flere karbohydratkilder gjør at gelen også er skånsom mot magen.

Maxim kan kjøpes i dagligvarebutikker, helsekostforretninger, kiosker og utvalgte treningssentre. Ikke alle butikker har samtlige av våre varianter, men spør din lokale kjøpmann hvor du kan få tak i produktene du er interessert i.

Hos maximsport.no får du gratis frakt på bestillinger over 500 kr. Dersom din bestilling er under dette beløpet vil det komme en fraktkostnad på 65 kr.

Hvor mye du skal drikke under trening er veldig individuelt ettersom vi svetter veldig forskjellig, men som hovedregel skal du alltid tilføre kroppen væske hvis du er i aktivitet mer enn 60 minutter. Skal du prøve deg på intervalltrening eller harde økter, er det imidlertid viktig å drikke oftere ettersom kroppen hele tiden skal være klar til å yte maksimalt.

Trener du til lange turrenn/ritt/løp er det lurt å prøve ut forskjellige barer under trening så du vet hva kroppen din tåler best når du står på startstreken. Det anbefales å bruke samme produkter i treningsarbeidet som det man får servert på arrangement.

Sliter du med kramper under eller etter treningen, er det smart å ta mineraltilskudd med magnesium. Årsaken er blant annet at magnesium spiller en nøkkelrolle for overføringen av nervesignaler til musklene. Hvis du har for lite av dette mineralet, forstyrres det fine samspillet mellom muskelfibrene. Slike mineralkapsler skal tas daglig, men tidspunktet kan varieres etter behov. Er du plaget av muskelkramper om natten, tar du dem før leggetid. Dersom du får kramper når du trener, tar du dem før treningsøkta begynner.

Gel bør brukes underveis og mot slutten av trening/konkurranser for å sikre et optimalt energinivå, og for å holde konsentrasjons- og ytelsesevnen oppe. Gel bør tas hvert 30. minutt etter at første dose er tatt.

Det finnes mange energibarer som kan tilføre deg nødvendig næring før eller underveis i treningen. De fleste av disse inneholder både raske og langsomme karbohydrater, noe som gjør at kroppen raskt blir kvikk etter inntak og holder energinivået oppe utover i økta. På turer som varer over 60 minutter, kan du fint spise 1–2 barer i timen dersom du føler at du trenger mer krefter – og ikke får vondt i magen.

Populære produkter