• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

9 mars 2017

Ja, det er forskjell på hvordan du trener for å bli god til Birken og andre langløp, kontra normal langrenn. 


TEKST: Marte Katrine Myhre

FOTO: Geir Olsen/Mediamenn


– Hovedforskjellen i treninga er at det oftere er lange turer, èn økt om dagen og mer staking, forteller Astrid Øyre Slind.

Øyre Slind er et kjent skinavn for mange. Representert både på landslaget for kvinner, i Team Telemark og deltaker i årets Tour de Ski og ikke minst i årets langløpssirkus, Visma Ski Classics.

Astrid vært i mange år vært en god allround skiløper, men valgte før fjorårets sesong å bli en del av Team United Bakeries og satse på langløp. Neste renn ut er Birkebeinerrennet.  Astrid har for lengst justert treningsopplegget for å kunne prestere best mulig i Birken og liknende langløp.

Vil du motta nyhetsbrev fra Maxim? Trykk her!

– Langturene er ofte 4 timer lange, men det har vært turer opp i 7 timer. Intervaller blir ofte lagt inn i lengre turer. Dette for å herde kroppen i forhold til hva man møter i konkurranser. Generelt blir det mer styrke og mer staking. Skøyting er blitt en sjelden vare i treningsdagboka, smiler Astrid.

Den totale treningsmengden for en langløper er normalt mindre enn for en hardtsatsende «vanlig» langrennsløper. Langløperen har som regel èn økt pr. dag, mot to for den vanlige.

Du blir god på det du trener på

Innholdet i treninga er ikke veldig ulik. Det er ingen hokuspokus, men en må trene på det man skal bli god på.

– Mer maxstyrke, mer generell styrke for å tåle den tøffe styrketreninga, og lengre drag på intervallene, forteller Astrid. Dette er gjengangerne i en vanlig treningsuke.

Astrid har et klart fokus på å bli best, utvikle teknikken, styrken og hurtigheten til å vinne avgjørende spurter om pallplassene. Hun tenker stort og som en vinner.

– Det handler om å utvikle de områdene som man må være god på for å vinne. Utvikle O2-opptaket i staking er et området som må jobbes hardt med, sier 28-åringen.

Det tar ofte tid å bli god i de lange løp og dette har Astrid også lært seg via prøving og feiling. Ernæring før, underveis og etter har stort fokus i både trening og konkurranser.

Les også Anders Auklands tips til å toppe Birken-formen

Næring er alfa og omega

– Det tærer på lagrene å gå langløp og trene lange økter. Restitusjon og hvile etter økter og konkurranser er veldig viktig, forteller Astrid.

Hun er fra Oppdal, men bor i Trondheim. Perfekt kombinasjon for de som er glad i å trene og gå på ski. Oppdal er forholdsvis snøsikkert og Trondheim har du garantert en treningspartner.

I tillegg til skigåinga har hun blitt ferdig med master i exercise pysiology ved NTNU i Trondheim. Derfor er hun godt skolert for både det å vite hva som skjer underveis med kroppen og hvordan ta vare på den.

– Nok mat og drikke dagene i forkant, underveis og ikke minst rett etter økt-slutt eller målgang i konkurranse er noe man hele tiden har fokus på. Jo, raskere jo, bedre. Det handler om å bli klar for neste utfordring raskest mulig.

Mellom harde treningsperioder og konkurranser handler det om å kun restituere og lade opp. Korte økter med lav intensitet er hovedinnholdet i dagene.

Vil du ha maksimalt utbytte av Birken? Kjøp våre skreddersydde Maxim-pakker her

Relaterte blogginnlegg