• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 250kr
  • Sikker betaling med Klarna

4 januar 2017

– Ofte kan det å endre på løpsteknikken gjøre at man blir kvitt smerter når man løper. 


TEKST: Magnus Mjørud

FOTO: Maximsport.no


Fysioterapeut og basistrener for Olympiatoppen Innlandet, Einar Kalsæg, har sett mange eksempler på feil løpsteknikk hos sine klienter. På Aktivklinikken på Lillehammer jobber han mye med løpsteknikk ved hjelp av tredemølle,

– Vi gjør løpsanalyser, og ut fra det gjør vi også gjerne retrening av teknikk. Vi trener veldig mye teknikk på tredemølla, og den egner seg veldig godt til det fordi vi kan ha speil på alle kanter og justere fart og stigning. Så det er veldig gode forhold til å drille småting, forteller Kalsæg.

Når vi trener teknikk på mølla tenker vi ofte at vi skal trene det å være kort tid på bakken

– Generelle tips er litt vanskelig å gi for vi gjør gjerne teknikktreningen i forhold til løpsanalyser, og i forhold til skadehistorikk og hva de enkelte trener for. Den generelle situasjonen til vedkommende. Og da blir det gjerne at vi fokuserer på litt forskjellige ting ut fra hva som er hovedproblemet med løpsteknikken, forklarer fysioterapeuten.

Er man skadeplaget og sliter med smerter under løping kan det å justere løpsteknikken være redningen.

– Vi har mange som kommer til klinikken og gjør løpskorreksjoner på grunn av skader. Ofte kan det å endre på løpsteknikken gjøre at man blir kvitt smerter når man løper, forteller Kalsæg.

Unngå lange steg og harde nedslag

Kalsæg har sett mange eksempler på feil løpsteknikk, og en av hovedårsakene til skader under løping er harde nedslag.

– Det vi ser, og som en del studier også tyder på, er at man er mer utsatt for skader hvis man treffer bakken veldig hardt. Det var en studie for ikke så lenge siden som gikk på kvinnelige løpere, hvor man så på hva som kjennetegner de som er skadet og de som ikke er skadet. Og en av de kanskje viktigste forskjellene var hvor hardt de traff bakken, forteller Kalsæg.

– Ting som det er det ideelt å rette opp ved å trene på tredemølle. Man kan eksempelvis høre forskjell på lyden på høyre og venstre bein, som danner en viss tanke om asymmetrier og symmetrier. Man kan også jobbe ekstra med det å være lett på tå og at man ikke bruker så lang tid på bakken. Mange løpere har et litt langt steg, og tilbringer mye tid på bakken, og det er ikke løpsøkonomisk smart. Når vi trener teknikk på mølla tenker vi ofte at vi skal trene det å være kort tid på bakken, sier fysioterapeuten.

Kalsæg påpeker også at man ikke må glemme armene når man trener løpsteknikk.

– Vi jobber også mye med å få god bevegelse på armene. Armene er en veldig viktig del av god løpsteknikk. Sånne detaljer er det fint å gjøre på en tredemølle foran et speil, forteller han.

– Det er en del som snakker om at det er stor teknisk forskjell på det å løpe på tredemølle og det å løpe ute. Det viser det seg at det ikke er.

Utnytt tredemøllas funksjoner

Personlig foretrekker Kalsæg å løpe utendørs, men han erkjenner at tredemøllens funksjoner er fordelaktige for å trene teknikk.

– Fordelen med å trene på tredemølle er at man har stor kontroll på øktene. At man kan styre og stille inn ting som stigning og hastighet, sier han.

Selv om opplevelsen av det å løpe ute og det å løpe på en tredemølle er veldig forskjellig avkrefter Kalsæg at løpsteknikken er nevneverdig forskjellig.

– Det er en del som snakker om at det er stor teknisk forskjell på det å løpe på tredemølle og det å løpe ute. Det viser det seg at det ikke er. Man vil ikke løpe så veldig annerledes på mølla rent teknisk, forteller han.

Kontrollen man har over hastighet og stigning på en tredemølle gjør også at man kan variere løpstreningen og hvordan musklene jobber.

– Når vi trener teknikk på mølla varierer vi både hastigheten og stigningen mye, helt opp i 10-12% stigning. Det å leke seg litt med å endre vinkel på mølla kan være veldig smart. Man bruker muskulaturen på en annen måte når man løper i oppoverbakke, avslutter EInar Kalsæg.

Relaterte blogginnlegg

Takk for din påmelding!

Close

FÅ GODE TILBUD

Ønsker du å motta våre gode tilbud først? I tillegg til en rekke eksklusive medlemstilbud? Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag!

Om Orklas behandling av personopplysninger