A day in the life of en profesjonell esport-utøver

E – sport, som er forkortelsen for «elektronisk sport», er fortsatt nytt for mange og vi har derfor tidligere tatt en titt på hva e-sport er. Vi har derfor dykket inn i hverdagen til e-sport-utøver, Tommy, for å gi oss et lite innblikk i hvordan en typisk hverdag kan se ut – og en ting er sikkert, sport er det! For hvordan ser egentlig en dag ut for en e-sport-utøver? Se vloggen eller les artikkelen, for her får du svaret!

Gode morgenrutiner

Tommy fra team Heroic starter dagen 08.30, litt senere enn vanlig, ettersom han hadde et løp kvelden før. Begrepet løp i denne sammenheng blir brukt innenfor e-sport og spillet Tommy konkurrerer i som betegnelse på en konkurranse. I yrker som e-sport der mye tid tilbringes hjemme foran skjermen, er det spesielt viktig å holde gode rutiner for å kunne prestere best mulig. Tommy sin morgenrutine starter med å sende en god morgen melding til kjæresten, før sengen res opp og det settes av en halvtime til frokost.

Visualisering av den perfekte runden

Arbeidsdagen starter 09.30 med å bruke 15 minutter på visualisering, gjerne et komfortabelt sted som i sofaen. I denne øvelsen lukker Tommy øynene og kjører noen runder i hodet, der han visualiserer den perfekte runden. Målet med denne økten er å visualisere tre perfekte runder der alle detaljer er med – hvordan man kjører, bremser, hvordan curvsen ser ut, hvilke merker er det på asfalten og hvor apexen befinner seg. Tommy forteller at han kjører både i slow motion, og i fort film, på denne måten vil det bli lettere å få med seg alt av detaljer under selve løpet. Etter tre perfekte runder er han klar til å fortsette dagen, med banen ferskt i minne til treningen som kommer etter denne øvelsen.

Lengre dager i forkant av nytt løp

Etter øvelsen har klokken blitt 09.45, oppsummering og analyse av gårsdagens økt står på agendaen. Dataene legges inn i excel-ark med blant annet rundetider, slik at han kan analysere resultatene og forbedringspotensialet til neste løp. Første simulatorøkt starter kl 10.00, og i denne økten trener flere fra Heroic sammen. Det er bare noen dager til neste løp, så det gjelder å få inn så mange runder som mulig, slik at han er klar til konkurransen førstkommende fredag. Etter første simulator økt kan Tommy se at han allerede har prestert bedre rundetider enn forrige gang han var på SPA (Circuit de Spa-Francorchamps). Marginene er små, det gjelder derfor å gi alt og levere innenfor ønsket tid hver runde. Etter flere økter avsluttes arbeidsdagen 22.30 og det skal restitueres før en ny arbeidsdag. Etter arbeidsdagen foretrekker Tommy å tilbringe tid sammen med kjæresten, hunden eller kompiser. Til tross for lange dager foran skjermen, kan også gaming være en kveldsaktivitet. Kveldene er vanligvis fri, men i hektiske perioder som dette blir det mye øving.

Fysisk aktivitet og e-sport

Som utøver innenfor e-sport er det vel så viktig å holde seg i fysisk aktivitet og få et avbrekk fra skjermen. Tommy starter med å lufte hunden sin midt på dagen, før et raskt påfyll med Maxim sportsdrikke og løpetur på 10 km. Treningsformene er mange, men Tommy fokuserer på variert kondisjonstrening som løping, sykling og svømming. Han forteller at han tidligere har vært med på Triatlon, som er en kombinasjon av nettopp disse sportene. Han er også klar for en ny runde Triatlon senere dette året.

Før og etter trening fyller han på med Maxim sin sportsdrikke så han holder seg hydrert, noe han påpeker er viktig når han driver med sport.  Etter løpeturen blir det en dusj og en halvtimes pause der han holder seg oppdatert på sosiale medier og nyheter før neste økt. Energilageret er fylt på og dagens andre økt står for tur, denne gangen sammen med de andre gutta i teamet.

Variert kosthold

E-sport som en profesjonell gren har på lik linje med andre sporter både trenere og ernæringsfysiologer for at utøverne skal holde seg i best mulig form. Tommy har selv ikke en matplan han følger, men sørger for et variert kosthold og at han får i seg nok næring.

En typisk dag starter oftest med en form for brødmat til frokost – gjerne med kaviar, for norsk kaviar er nemlig en favoritt. Lunsjen består av müsli med yoghurt og litt ekstra havregryn. Pasta med laks sto på dagens meny, og han varierer ofte med ulike pastaretter. Utover måltidene bruker Tommy Maxim recharge brustabletter for å få energipåfyll til å prestere best mulig under økten, og han prøver å begrense koffeinbruk ellers i hverdagen, for å få mest mulig utbytte på selve løpsdagen. I hektiske perioder som nå, der det er flere løp på kort tid bruker han brustabletter også til andre økter for å holde fullt fokus. Han tar to brustabletter en time før løpet finner sted, så er han sikker på at han har energi og er fokusert til økten.

Populære produkter