• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 250kr
  • Sikker betaling med Klarna

5 februar 2015

Kroppen din har bruk for væske for å kunne prestere. Et væskeunderskudd på bare tio prosent kan redusere din fysiske yteevne med ti prosent. Men omvendt kan for mye væske i magen gjøre deg utilpass under trening.

Vann utgjør 50 til 60 prosent av kroppsvekten din og er en stor del av blodvolumet, urin og svette. Kroppen avgir væske døgnet rundt via lungene, huden, blæren og avføringen. Nettopp fordi væske er essensielt for alle kroppens celler, er det særdeles viktig at kroppen din er i optimal væskebalanse.

For å dekke kroppens behov skal du drikke cirka to liter vann daglig, og enda mer når du trener. En tommelfingerregel er at urinen din skal være klar og lys gul – også om morgenen. Da drikker du nok vann.

 

Drikk i god tid
Væskebalansen er utrolig følsom, og den påvirkes av mange faktorer som for eksempel fysisk aktivitet, temperatur, vindforhold og luftfuktighet. Under fysisk aktivitet er væskebehovet ditt naturligvis større fordi du svetter. Det er viktig at du drikker før du blir tørst fordi tørst er tegn på at du allerede er dehydrert. Derfor bør du alltid forebygge væsketapet før treningen begynner, men ikke i større mengder enn det er behagelig å trene med i magen.

Ved lengre sportsprestasjoner over 45 minutter kan svettetapet få betydning. Når du svetter gir det nemlig ubalanse i kroppens væsker og salter som spiller en vesentlig rolle for din prestasjonsevne og utholdenhet. I tillegg til den fysiske aktiviteten og klimaet er svettetapet også avhengig av arbeidsbelastningen. For en langdistanseløper betyr det i praksis kroppsvekt, løpehastighet og løpsøkonomi. Man kan delvis kompensere for svettetapet ved å drikke underveis.

 

Sportsdrikk vs. energidrikk
Det er stor forvirring rundt begrepene sportsdrikk og energidrikk, forskjellen er:

Sportsdrikk

En sportsdrikk inneholder både karbohydrater og elektrolytter (mineraler). Den har et karbohydratinnhold på typisk 2 til 8 prosent. Elektrolyttene sørger for å erstatte de mineralene du mister via svette og gjør det lettere for kroppen å oppta væske. Formålet med å innta sportsdrikk er primært å opprettholde væskebalansen, men den vedlikeholder også depotene av karbohydrater. Sportsdrikk brukes før, under og etter utholdenhetstrening og lagsport. Eksempler på disse produktene er Maxim Hypotonic Sports Drink og Maxim During Training Drink.

Energidrikk

En energidrikk inneholder utelukkende karbohydrater og vann. Den inneholder typisk mer enn 8 prosent karbohydrater og ingen elektrolytter. Den er utviklet for å opprettholde energinivået. Energidrikk drikker man primært innenfor sport for å sørge for at energidepotene er godt oppfylte. Maxim Carbo Loader er et eksempel på en energidrikk.

 

Hva skal du drikke?
Det er ikke likegyldig hva du drikker under trening. Væsken skal tas opp i tarmen. Hvor mye væske magen kan videresende til tarmen, er avhengig av hva man drikker og temperaturen i omgivelsene man trener i.

Problemet er at drikke som er rik på karbohydrater, for eksempel brus, bremses i magen, hvor det kan ligge og ”skvulpe” og sjenere. Kroppen vil automatisk utligne den høye konsentrasjonen av karbohydrater i magen så det dannes den samme konsentrasjonen som i blodet. Ellers kan væsken ikke tas opp i kroppen. Denne prosessen er langsom og energikrevende. Derfor vil en drikk med mindre karbohydrater, som en sportsdrikk, være enklere for kroppen å ta opp.

 

Elektrolytter er også viktige
Væskebalansen styres ikke bare av vann, men i høy grad også av elektrolytter – også kalt mineraler. Elektrolytter er kroppens næringssalter, og de viktigste er natrium, kalium og magnesium. Drikker du for mye vann, risikerer du å skylle elektrolyttene ut av kroppen. Ved hard trening svetter du dessuten mye, og det er med på å forverre problemet fordi svette inneholder nettopp elektrolytter. Væskemangel gjør at man blir utilpass, får hodepine, blir forvirret og får vanskeligheter med å koordinere bevegelser.

Det er altså ikke nok å erstatte det store væsketapet ditt med rent vann. En korrekt sammensatt sportsdrikk med karbohydrater og elektrolytter motvirker dehydrering og tap av elektrolytter. Den hjelper deg samtidig med å holde energien oppe og utsette trettheten.

 

Slik gjør du det!
Det er viktig at du venter cirka 20 minutter før du inntar sportsdrikk under treningsøkten din. På den måten unngår du at kroppen utskiller for mye insulin som vil senke blodsukkeret ditt for fort. Kroppen kan maksimalt oppta og forbrenne 60 til 70 gram karbohydrater fra tarmen per time når du trener intenst. For mye karbohydrater fyller magesekken og svekker prestasjonsevnen din.

Dessuten skal du være oppmerksom på at du kan få mageproblemer hvis du begynner å drikke mer eller noe nytt under trening. Du bør derfor tilvenne kroppen din til å bruke sportsdrikk. Det kan godt ta et par uker eller mer. Prøv deg frem!

Når du har tilvennet deg å drikke, skal du sørge for å drikke større slurker fordi væsken da tas opp hurtigere. Det skyldes at magen ikke ”oppdager” at du inntar små slurker før det er tilstrekkelig med væske i magesekken.

Relaterte blogginnlegg

Takk for din påmelding!

Close

FÅ GODE TILBUD

Ønsker du å motta våre gode tilbud først? I tillegg til en rekke eksklusive medlemstilbud? Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag!

Om Orklas behandling av personopplysninger