vintertrening til triatlon|triatlon

Vintertrening til triatlon

Lange terskelintervaller og rolige langturer er hovedingrediensene i vintertreningen til landslagsutøver i triatlon Morten Hansen.

Finn ditt neste treningsprogram her

Triatlon – og spesielt tøffe triatlonkonkurranser – er i skuddet som aldri før. For mange er det ikke nok å gjennomføre et langt sykkelritt, et langløp på ski eller en maraton alene. Aller helst skal du sette sammen tre vidt forskjellige idretter og holde på i mange timer.

Isklar Norseman Xtreme og andre tøffe triatlon opplever enormt stor pågang av påmeldinger. Å få plass i de mest populære konkurransene er vanskelig og avgjøres ofte på loddtrekning.

Morten Hansen er en av Norges beste triatlonutøvere på Olympisk distanse. Denne distansen er 1500 meter svømming, 40 kilometer sykling og avsluttes med 10 kilometer løp. Første gang dette ble arrangert i et OL var i Sydney 2000.

Mye mengde = godt grunnlag

Morten kan fortelle at på landslaget i triatlon trener de litt forskjellig i vinterhalvåret, grunnet litt ulike styrker og svakheter. Felles for alle er at det er mye trening. Det er stort sett tre økter hver dag. Alle dager inneholder som oftest en økt med svømming, sykling og løping.

Kombinasjonen mellom de tre idrettene er vanskelig, men fullt mulig å trene seg opp til veldig bra nivå på alle de tre disiplinene.

Mange som driver med triatlon i dag har bakgrunn fra en eller flere av de ulike idrettene, før de setter det sammen til en gren.

Svømming en utfordring for de fleste

Vintertreningen består av veldig mye mengde der de fleste øktene gjennomføres i sone 1,2 og 3. Lange terskelintervaller og rolige langturer er hovedingrediensene i grunntreningsperioden på vinteren. En normal treningsuke på vinteren for Morten ligger på omtrent 30-35 timer.

Det kan være tøft å gjennomføre alle øktene, men med en god treningsgruppe og mange som drar i samme retning gjør ting mye lettere.

Morten sin anbefaling er å finne en gruppe som har samme interesse og som kan hjelpe hverandre fram – spesielt med svømmetreninga. Det er mye tid å hente på riktig teknikk og en god gjeng i bassenget. Svømming er ofte den idretten som er mest vanskelig å få til. Det er teknisk krevende å svømme fort og ofte tidkrevende å bli en dyktig svømmer.

Spis nok – sov nok

Høye treningsdoser krever godt kosthold og fokus på nok energi inn. Landslaget i triatlon er nøye med hva som kreves for å prestere på topp og de spiser mat ofte gjennom hele dagen. Nøkkelen er å ikke gjøre kosthold og trening for komplisert. Hold det på et lett og enkelt nivå. Frokost, lunsj, middag og kveldsmat er fire viktige hovedmåltider for de som trener mye. Fokuset bør ligge på sunn og variert mat.

Mellom hovedmåltidene og før, under og etter økter er det viktig med påfyll av litt småsnacks. Frukt og energibarer er lette ting å ha med seg overalt og har reddet mange treningsøkter og samlinger for Morten.

I tillegg til nok mat, er restitusjon og hvile utrolig viktig. Nok søvn er helt avgjørende og gjerne består en natt av minimum 8-9 timer søvn. For de som har mulighet, er en liten strekk på senga på dagtid også å ideelt for kroppen.

Populære produkter