tren riktig i vinter løp fort til våren

Tren riktig i vinter og løp fortere til våren

Det er fullt mulig å være i enda bedre løpeform til våren enn du var på høsten – hvis du gjør vintertreningen smart og riktig, forklarer BMW Oslo Maraton-vinner Marthe Katrine Myhre.

Les flere artikler om kondisjonstrening

Gjøvik-jenta, som satte ny løyperekord for kvinner under BMW Oslo Maraton i september 2016 med 2.43.31, fremholder at det er uproblematisk å holde treningstrykket oppe selv om temperaturene blir lavere og veiene glattere.

Marthe mener at for de aller fleste holder det lenge å gjennomføre to korte, men intensive løpeøkter i uka gjennom vinteren. Sørg for å ha fokus på løpsteknikk og skikkelig gjennomføring. Da sørger du for at kroppen husker hvordan den løper riktig og hvordan den presser deg.

Tren utendørs

Selv sverger hun til progressive økter utendørs. Gjerne intervalltrening der arbeidsperiodene ligger på 20-30 minutter og den totale lengden på økta er 45-60 minutter.

For Marthe er det viktig å trene terskeløkter utendørs. Ingenting galt sagt om tredemøller, men steget blir litt annerledes når du løper innendørs. Du lures litt til å tro du er i bedre form enn du egentlig er.

Når du trener utendørs på vinterstid må du imidlertid være obs på at kropp og muskulatur trenger litt lengre oppvarmingstid for å fungere bra. Dessuten vil kilometerfarten din alltid være noe høyere vinterstid enn når det er bart på bakken og varmt i været. Derfor er det lurt å løpe intervaller på tid – ikke på antall meter – under vintertrening.

Mengdetrening = langrenn

Selve nøkkelen til fremgang i vintermånedene, er imidlertid mengdetrening. Selv Norges beste kvinnelige maratonløper tar den i skisporet.  Trolig tåler kroppen din langt flere mil på ski i løpet av uka enn den gjør med ren løping. Så her er det bare å gi gass!

Marthe syns langrenn er helt perfekt som motortrening. Det er skånsomt for kroppen og gjør at du i praksis kan måke på med så mange mil du egentlig vil og har tid til. Hun er heller ikke bekymret for at skigåing påvirker løpsteknikk i negativ retning, så lenge du er bevisst på å trene effektiv og riktig under de spesifikke løpsøktene.

Kaldt ute – ikke kle deg for varmt!

At dørstokkmila er litt lengre for utendørstrening vinterstid enn ellers i året, er en kjensgjerning. Å ha rett skotøy og bekledning gjør det imidlertid raskt litt lettere å ta turen ut av døra.

Du bør absolutt ha et par løpesko med pigger tilgjengelig. Selv foretrekker Marthe å pigge opp et par av de gamle sommerskoene hun har stående. De er litt mykere i både såle og stoff enn de spesiallagde vinterpiggskoene, og passer henne litt bedre. Her er det smak og behag som avgjør.

Det skal bli ganske kaldt i været, før du fryser når du løper! Kroppen produserer veldig mye varme under løping, og det er lett at påkledingen føles veldig klumpete og stiv hvis du har dratt på deg for mye tøy. En god vintertights og et par treningsokker med litt ulllblanding bruker å holde i massevis på underkroppen. På overkroppen bruker hun en langermet treningstrøye av ull og en tykkere løpejakke/langrennsjakke over. Er det veldig kaldt tar jeg en ekstra vest utenpå. Husk for all del hansker, bøff – og ikke minst lue! Varmetapet er størst gjennom hodet.

Populære produkter