• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

28 juni 2015

– Lær deg å bremse skikkelig. Og bruk hjelm! er oppfordringen fra langrennstjernene til alle som vil ut på rulleski i sommerferien.

Sommerferien er en ypperlig tid for å gå på rulleski. De fleste veier er mindre trafikkerte enn vanlig og du er godt synlig takket være lange lyse sommerkvelder.

Men skal du gå fort på rulleski, må du først lære å stoppe skikkelig!

– Det hjelper lite å ha bra utstyr hvis du ikke klarer å bremse, sier Eldar Rønning. Milslukeren fra Trøndelag har selv hatt ubehagelig nærkontakt med et bilpanser under en treningsøkt, og slo mer enn gjerne et slag for sikkerheten langs veien da Trygg Trafikk, Skiforbundet og den norske rulleskiprodusentene IDT Sports lanserte egne «Rulleskivettregler».

– Det viktigste man gjør er å lære skikkelig teknikk for å stoppe, mener Rønning.

Oslo-gutt Øystein Pettersen er vant med trafikk på alle kanter, og oppfordrer alle på det sterkeste til å beskytte det som er på toppen av kroppen.

– Bruk hodet – bruk hjelm! Kroppen kan tåle en smell, men topplokket tåler ikke å gå i asfalten uten beskyttelse, sier «Pølsa».

Han støttes av landslagsjente Ingvild Flugstad Østberg.

– Hjelm er det aller viktigste du har på deg under en rulleskiøkt, mener Ingvild – som er svært opptatt av trygghet i trafikken ettersom hun – som eneste norske jente – har egen rulleskikolleksjon fra landslagets leverandør IDT Sports.

Ingvild Flugstad Østberg har egen rulleskikolleksjon fra IDT Sports og er svært opptatt av sikkerhet når hun trener. Å sette seg på rompa, er ikke nødvendigvis den beste måten å bremse på, men hjelm skal man uansett ha på hodet! FOTO: IDT Sports/Morten Bendiksen
Ingvild Flugstad Østberg har egen rulleskikolleksjon fra IDT Sports og er svært opptatt av sikkerhet når hun trener. Å sette seg på rompa, er ikke nødvendigvis den beste måten å bremse på, men hjelm skal man uansett ha på hodet!  FOTO: IDT Sports/Morten Bendiksen

– Det verste som kan skje, er jo at noen som bruker «mine» ski blir utsatt for en ulykke, medgir Østberg.

Ingvilds navnebror, Norges beste rallykjører Mads Østberg, er som regel opptatt av å kjøre forteste mulig med bil. Men i møte med rulleskiløpere ber han alle bilister vise sunt vett.

– Ta hensyn og senk farten. Vi er alle en del av trafikken, og vi ingen å miste. Hverken bak rattet eller på rulleski.

 

Her er Rulleskivettreglene

1. Løperen skal være godt trent i å beherske rulleski, særlig bremsing og vending.

2. All opplæring og undervisning av nybegynnere skal foregå på avskjermede områder uten motorisert trafikk.

3. Rulleskiløpere er definert som gående i trafikken. Trening for yngre bør foregå på sykkelsti eller andre bilfrie, godt asfalterte steder.

4. Det er lov til å benytte veibanen til trening der forholdene tilsier det. Det er allment akseptert at i veibanen går rulleskiløpere på høyre side.

5. Dersom man må trene på vei med motorisert trafikk, bør dette være på oversiktlige områder.

6. Vær tydelig og gjør deg forstått i trafikken. Ta hensyn til andre trafikanter, ikke glem at du er den myke.

7. Treningen bør helst foregå i godt dagslys eller på godt belyste områder uten motorisert trafikk om kvelden.

8. Refleks er obligatorisk dersom lysforholdene tilsier det, men det anbefales på all trening langs veien. Bruk vest og reflekstape på enden av rulleski og staver samt foran og bak på hjelm.

9. Godkjent sykkelhjelm bør brukes til enhver tid. Glem heller ikke briller. Rulleskipigger har ikke trinse og veien til øynene er kort.

10. Norge får stadig flere lukkede rulleskianlegg. Disse bør benyttes til trening der dette er praktisk mulig.

 

Sjekk ut Ingvild Flugstad Østbergs uvanlige rulleskitur på Sognefjellet!

 

Relaterte blogginnlegg