Løp i motbakke er knalleffektivt når du vil komme raskt i form. I tillegg er det skånsomt for kroppen. Her er tips til hva du bør tenke på når du skal løpe i motbakke, og hvordan du blir ordentlig god!
Les flere artikler om teknikktrening
Å løpe i motbakker gir god kondisjon og styrke. Du trener både hjertet og muskler i bein og armer ved å presse deg til å nå toppen – uansett hvor fort du løper. Generelt stiller løping i motbakke vesentlig mindre krav til teknikk enn om du løper flatt. Men ettersom mange løyper har en stigning på 25 prosent eller mer, er kravet desto større til «pust» og oksygenopptak.
Heldigvis er trening i motbakke snillere mot kroppen enn om du skulle løpt på flatmark. Støtene du mottar hver gang foten møter bakken er mye lettere enn ved normal løping, og dermed mer skånsomt for alle muskler og «støtdempere» i systemet. Det betyr i praksis at du kan løpe med høyere intensitet uten at belastningen på kroppen blir større.
Dette er spesielt viktig etter lengre skadeopphold. I slike perioder har man ofte trent alternativt, slik at kondisjonen fortsatt er på bra nivå, men skjelett og muskler henger etter. Da er løp i motbakke en ideell måte å tilvenne seg normal trening på.
Selv om du løper rolig,vil du oppleve at du får høyere puls når du løper i kupert terreng. Dette henger sammen med at større deler av muskulaturen er i aktivitet, og det kreves mer oksygen for å holde kroppen i gang. Dette fører igjen til at hjertet må slå raskere og pulsen går opp. Løp med korte, raske steg og kraftig armtrekk (spesielt viktig når du kjører bakkespurter).
Det er lett å variere øktene i motbakker. Intervaller er den klassiske øvelsen, men det du trenger slettes ikke begrense deg til bare det.
Intervaller:
Bakkespurter:
Bakkestyrke:
Løping i nedoverbakke:
Slake og lange bakker
Lange og bratte bakker
Korte og bratte bakker
Jeg aksepterer herved at Maxim kan sende meg relevante tilbud og informasjon – også i andre kanaler enn Maxims egne, og at e-postadressen jeg har oppgitt er min. Opplysningene jeg gir vil ikke bli brukt til annet formål eller utlevert til andre selskap. Jeg kan når som helst avregistrere meg.