Kosthold og psykisk helse

Kosthold og psykisk helse

Maten vi spiser har en stor betydning for hvordan vi føler oss. Kosthold og helse går faktisk hånd i hånd, der både den fysiske og mentale helsen vår påvirkes av maten vi velger. I denne artikkelen ser vi nærmere på kosthold og mental trening, og ser på hvordan vi kan bruke mat for å oppnå bedre mental helse.

Mange har sikkert merket at de føler seg bedre når de spiser sunn og god mat. Forskning viser også at et sunt kosthold har stor betydning for den mentale helsen vår. Et godt kosthold gjør at du føler deg bedre og sterkere, og det bidrar også til at du får mer energi og bedre konsentrasjonsevne. Det kan også gi deg bedre søvnkvalitet, slik at du orker mer i hverdagen.

Kostholdet er derfor viktig for deg som trener, da både fokus og energi er viktige faktorer for å få maksimalt utbytte av treningen. Det er derfor viktig med et godt kosthold for idrettsutøvere som må prestere på topp. Dette gjelder særlig for e-sport og andre sportsgrener som setter store krav til konsentrasjon og strategisk tenkning. Nivået på de beste spillerne er såpass høyt at det er små marginer som skiller dem. Både kostholdet og den mentale helsen kan derfor være avgjørende for å holde seg på topp som e-sportutøver!

Mat og helse innen e-sport

Utøvere innen e-sport er helt avhengige av god mental helse, da det settes store krav til både logisk tenkning, reaksjonsevne og evne til å prestere under press. Gaming og e-sport krever også god evne til å konsentrere seg under langvarige kamper og turneringer. E-sportutøvere trener derfor masse mental trening på grunn av de lange og intense øktene, ettersom de bruker tusenvis av timer foran skjermen. Profesjonaliteten innad i sporten har økt betraktelig de siste par årene, slik at både kosthold og fysisk trening er viktige faktorer for å hevde seg blant de beste. Et godt og balansert kosthold er derfor en viktig brikke for å opprettholde gode kognitive funksjoner som fokus og energi. God mental trening og godt kosthold går derfor hånd i hånd i dagens e-sportverden!

Godt fokus med stabilt blodsukker!

En av de viktigste faktorene for å holde et godt fokus, er å sørge for et stabilt blodsukkernivå. Som e-sportutøver trenger du derfor god kontroll på både maten og spiserutinene dine. Et godt kosthold inkluderer derfor matvarer med gode næringsstoffer samt regelmessige måltider for å prestere godt. Med et godt regulert blodsukker, holder du nemlig de kognitive funksjonene dine stabile. Du unngår at du plutselig blir ukonsentrert og slapp, og evner å tenke klart gjennom lange og tøffe turneringer. Du bør derfor unngå store mengder med sukkerholdig mat, da dette skaper store blodsukkersvingninger, som igjen påvirker fokus og humør. Et godt kosthold gjør deg derfor bedre rustet til langvarige og intense spilleøkter!

Spis variert for god energi

Noe av det beste du kan gjøre for å opprettholde et godt kosthold, enten du er idrettsutøver eller ikke, er å spise variert og regelmessig. Spiser du et variert kosthold, sørger du for at kroppen får alle de næringsstoffene den trenger. Du bør også spise så mye som mulig av grønnsaker, frukt og bær, samtidig som du reduserer matvarer som inneholder mye sukker og tomme kalorier. Det beste er et kosthold som gir energi, slik at du holder koken gjennom lange og tøffe økter.

Tips til gode kostholdsvaner:

  • Spis så mye grønnsaker, frukt og bær som mulig – helst fem porsjoner om dagen.
  • Unngå matvarer med mye sukker, og dropp brusen og annen sukkerholdig drikke.
  • Drikk vann som tørstedrikk!
  • Velg fisk og magre kjøttprodukter til middagen, eller gå for plantebaserte alternativer.
  • Spis grove kornprodukter til frokost, gjerne kombinert med frukt og bær.
  • Lag din egen matpakke som du pakker full av grønne og grove matvarer.
  • Sørg for faste og regelmessige spiserutiner, og unngå småspising mellom måltidene.

Populære produkter