jogge før frokost 10 treningstips til aktive morgener

Jogge før frokost? 10 treningstips til aktive morgener

Lurer du på å begynne å trene før frokost? Her er treningsekspertenes tips for å komme inn i en aktiv morgenrutine og hvordan trene på tom mage om morgenen.

Morgenstund har gull i munn – også når det gjelder trening. Å sove en halvtime mindre om morgenen bare for å stå opp å trene på tom mage om morgenen er for mange en frastøtende tanke.
Mye tyder likevel på at trening på morgenen – gjerne før frokost – gjør at du føler deg mer opplagt, presterer bedre og får bedre søvn.
Personlig trener Camilla Lorentzen ser fordelene ved å legge treningen før frokost, men ikke for enhver pris.

– En aktiv morgenrutine kan bringe mange fordeler med seg, men jeg tror likevel det viktigste er å spørre seg selv ”Passer en aktiv morgen for meg?”. Om du har to barn som skal i barnehagen og selv er litt stressa for om du rekker jobb, så vil jeg kanskje ikke anbefale en morgen med enda flere punkter på lista.

3 fordeler ved trening før frokost

  1. Du eksponeres for lys, noe som kan bidra til en mer stabil døgnrytme.
  2. Trening utskiller flere deilige hormoner som gjør at du våkner og får en kickstart på dagen.
  3. Trening kan bidra til at du produserer søvnhormoner tidligere på kvelden, slik at du faktisk sover bedre.  

1. Finn rutinen som passer for deg

Mange lurer på hvordan de enklest mulig kommer inn i en aktiv morgenrutine. Treningseksperten mener det viktigste er å finne frem til den morgenrutinen som passer nettopp deg.
– Alle har ikke mulighet til å jogge 3 kilometer før frokost, og det er helt greit. Samtidig kan det jo være at dette er den eneste tiden på døgnet hvor du faktisk har mulighet til å få litt tid for deg selv. Da tenker jeg: ”Kjør på!” sier Lorentzen.

2. Få nok søvn

Skal du stå opp litt tidligere for å trene er det selvsagt et poeng å også legge deg litt tidligere. Kroppen trenger mellom 6 og 8 timer søvn for å være godt uthvilt og restituert. Sørg for at du får det.

3. Start i det små – og bygg på

Ifølge personlig trener Camilla Lorentzen kan det lønne seg med å begynne med et lite, men realistisk mål. Det å komme deg opp en halvtime “for tidlig” hver eneste morgen en hel uke blir fort litt mye.
Start med en dag i uken. Nøkkelen er små skritt av gangen.
– Jeg anbefaler også å begynne med en aktivitet som det ikke krever så mye viljestyrke å komme i gang med. Hater du å løpe blir det vanskelig å gjennomføre 10 bakkeintervaller før frokost, men en gåtur på 20 minutter kan du kanskje få til? Når du har fått inn rutinen på en dag i uken, noe som kan ta litt tid, kan du se på muligheten for å utvide til flere dager, sier Lorentzen.

Har du problemer med å komme i gang med treningen? Les om hvordan du finner treningsmotivasjon her!

4. Gjør det enkelt

Jo mer komplisert morgentreningen din er jo vanskeligere er det å holde motivasjonen oppe. Finn en enkel måte å trene på som du har glede av, stå opp med rett bein og kjør på!

5. Flett inn treningen i morgenrutinene – da blir den vanskeligere å droppe

Trening før frokost kan faktisk være mulig for de fleste. Til og med for de av oss hvor hverdagen er en dag hvor tiden alltid går – med oss halsende etter. Det finnes som regel muligheter for å klemme inn en økt også for deg som ikke er så glad i jogging, mener personlig trener Erling Vada.

– For mange kan det å sykle eller gå en rask tur være like fint som å løpe. Å sykle til jobben kan være en super måte å implementere morgenaktivitet i hverdagen uten å måtte prioritere bort noe annet. Ellers kan det å få til en styrkeøkt på morgenkvisten også være fint. Mange treningssentre serverer enkel frokost på morgenen, da er det i tillegg mindre folk enn på ettermiddagene.

6. Sett på flere vekkeklokker – langt fra senga

Det er rart det der, at den personen som la seg til å sove fast bestemt på å trene neste morgen ikke nødvendigvis er enig med den personen som våkner neste dag. Sørg for at du må opp på beina for å slå av alarmen. Da er du allerede oppe, og så er det bare å fortsette.

 7. Tren gjerne før frokost, men ta de tyngste øktene senere

Det går fint å trene på tom mage om morgenen. Selv om magen i stor grad er tom om morgenen har kroppen lagret energi som den helt fint klarer å benytte seg av. Likevel er det lurt å vente med de aller tyngste øktene. De aller fleste presterer nemlig best senere på dagen.
– Det er ingenting i veien for å trene uten å ha spist frokost. Vær oppmerksom på at du kan prestere litt dårligere på tom mage. Målet med trening er jo å bedre prestasjonsfaktorer, og jo høyere intensitet vi klarer å trene med, desto bedre blir resultatene, sier Vada.

8. Forbered deg dagen før

Husk at ditt søvnige selv er omtrent like tiltaksløst som en tenåring uten sommerjobb. Gjør derfor alt så lett som mulig for deg selv. Finn frem skoene, sett vannflaska parat, pakk bagen og legg alt klart dagen før. På den måten trenger du bare å komme deg opp av senga og ut døra for å være klar til trening.

9. Spis vanlig sunn kost rik på karbohydrater og protein for restitusjon

Om du trener på morgenen og går rett på jobb, blir det fryktelig lenge til lunsj. Sørg for å få i deg mat etter trening som lar deg restituere og sørger for energi til både hode og kropp gjennom arbeidsdagen. Lag f.eks. en bærsmoothie med Skyr, Cocosa og banan, et knekkebrød med makrell i tomat eller kanskje en rask omelett?
– I forhold til restitusjon, og for å hente deg raskt inn igjen til neste treningsøkt er det viktig å spise både karbohydrat – og proteinrik mat. For eksempel kan du spise en brødskive med egg og et glass melk. For oss vanlige mosjonister er dette imidlertid ikke så farlig hvis det uansett ikke er lenge til neste planlagte måltid, sier Erling Vada.

10. Husk at det viktigste er å trene – ikke tidspunktet du gjør det

Å trene før frokost gir flere fordeler med tanke på resten av dagen din, men det er selve treningen som er viktigst – ikke tidspunktet du gjør det. Er du ikke en morgenjogger? Ikke fortvil! Ifølge Lorentzen er de gode effektene av trening selvsagt ikke bare forbeholdt morgentreningen – heldigvis!
– Det viktigste er at du i det hele tatt får inn noe trening eller aktivitet, ikke at det skjer til en spesiell tid på døgnet, sier personlig trener Camilla Lorentzen.

Sånn får du inn morgenrutinen

  1. Finn ut når du har tid.
  2. Planlegg & prioriter!
  3.  Begynn med en aktivitet du liker!
  4. Legg til flere dager & mer utfordrende økter etterhvert som du får inn rutinen
  5. Husk å si deg fornøyd på et eller annet punkt! Å alltid hige etter mer og aldri bli fornøyd, er ikke helsefremmende.

Populære produkter