Hva er e-sport

Hva er e-sport?

Alle har kanskje ikke hørt om e-sport, men dette er en sportsgren som allerede har fått flere milliarder utøvere over hele verden. E-sport er faktisk blitt til en milliardindustri, og stadig flere kaster seg inn i denne elektroniske spillverdenen. Men hva er e-sport, og hva gjør e-sport til en sport? I denne artikkelen ser vi nærmere på det nye fenomenet og gir deg fakta om e-sport!

E-sport er en forkortelse for «elektronisk sport» og er en sportsgren der utøvere konkurrerer mot hverandre i elektroniske spill. Spillene spilles på datamaskiner og spillkonsoller, og kampene gjennomføres ofte i store turneringer med profesjonell dekning. Årlig gjennomføres det tusenvis av slike turneringer, både med individuelle spillere og konkurrerende lag. Premiepotten i de store turneringene ligger ofte på flere millioner kroner. En av de mest populære turneringene innen e-sport fant sted i Singapore i 2021, der Free Fire World Series hadde hele 5,4 millioner tittere fra hele verden! Sporten har også millioner av regelmessige tittere, og den massive populariteten har tiltrukket både kommersiell interesse og lukrative supportavtaler for gode spillere. Du finner også stor oppslutning rundt e-sport i Norge, der både Telenor og Norsk Tipping har investert i sporten.

Gaming satt i system!

E-sport og gaming har på relativt kort tid blitt til en av verdens mest populære aktiviteter. Og der gaming kan beskrives som en hobby, kan e-sport beskrives som gaming satt i system! For e-sport handler ikke om coladrikkende gamere som sitter alene i mørke kjellere uten å røre en muskel på flere dager. E-sport har utviklet seg til å bli en profesjonell sportsgren, der de største og beste utøverne har både trenere og ernæringsfysiologier for å holde seg i best mulig form. E-sport krever nemlig mye, særlig mentalt, og derfor bør man trene både fysisk og mentalt for å prestere best mulig. Gode prestasjoner i spillet forutsetter intens konsentrasjon og god reaksjonstid, men også koordinasjon og bra fokus. En e-sportutøver må også prestere under press, og tenke både strategisk og logisk. Man må også ha gode samarbeidsevner ettersom mange av spillene spilles på lag. Det finnes mange forskjellige spilltyper innen e-sport, inkludert Fighting-spill, first-person shooters (FPS), Real-time strategy (RTS) og Multiplayer online battle arena (MOBA). MOBA er den mest populære kategorien, hvor du finner spill som Dota 2 og Leagues of Legends. Andre populære spill inkluderer både Fortnite, Starcraft 2 og Counter-Strike: Global offensive.

Er e-sport en sport?

Mange undrer seg hvorfor e-sport er en sport, og det debatteres om den kan og bør likestilles med andre sportsgrener. Motstandere mener at det ikke er en ekte sport ettersom den ikke utøves fysisk med kroppen. Tilhengerne peker imidlertid på konkurranseaspektet, og at dette er nok til å kunne definere e-sport som en ekte sport. Andre faktorer som lener mot at e-sport er en sport, er at den krever mye forberedelse og organisering, og at utøverne må trene masse for å bli god. Den enorme oppmerksomheten er også med på å legitimere sporten, med store TV-sendte turneringer og profesjonelle kommentatorer. Det faktum at det finnes hele 3,2 milliarder spillere over hele verden, bidrar også til legitimering av e-sport som en ekte sport.

E-sport blant barn og voksne

For utenforstående er det kanskje vanskelig å se hva som er bra med gaming. Men med en stadig mer digitalisert verden, blir også de konkurransebaserte dataspillene mer og mer populære. I dag kan du spille e-sport fra egen datamaskin i hjemmet ditt, men du kan også melde deg inn i diverse e-sportklubber. Å spille e-sport kan nemlig være både sosialt og hyggelig, der det ofte skapes gode fellesskap blant spillerne. E-sport er også en aktivitet som fjerner alle fysiske forskjeller, der alle i prinsippet kan bli den neste verdensmesteren i et spill. Alt du trenger er en PC, riktig maskinvare og internettforbindelse. E-sport kan i tillegg utøves av spillere i alle aldre og av ulike kjønn, noe som gjør det til en svært inkluderende sportsgren. I dag finner du de største markedene for e-sport i land som Sør-Korea, Kina og USA, men også i Europa er e-sport blitt svært populært. Det viser seg at hele 50 prosent av alle europeere faktisk spiller dataspill, en trend som sannsynligvis bare vil fortsette i årene som kommer.

Populære produkter