tips til utetrening året rundt

Tips til utetrening året rundt

Å trene ute er meningsfylt, helsebringende og enkelt. Her er enkle tips til hvordan du holder treningen i gang - året rundt.

At utetrening eller mosjon i frisk luft er sunt for kropp og sjel burde kanskje være det mest selvsagte av alle trenings- og helseråd. Likevel bruker vi færre og færre av timene våre ute. Her er tipsene fra treningsekspertene som kan hjelpe deg å komme ut av hula oftere – uansett årstid.

Utetrening har mange fordeler

Det å være ute kan styrke korttidsminnet, gi lavere stressnivå, motvirke depresjon, styrke immunforsvaret og gjøre deg kreativ. Personlig trener Erlend Vada påpeker at utetrening gir både helsemessige og praktiske gevinster. 

– Å komme seg ut i frisk luft er deilig for både kropp og sjel. Dessuten eksponerer utetrening deg for mer sollys, som vil være med å gi deg mer D-vitaminer. Du slipper også å ta hensyn til timeplaner eller åpningstider, samtidig som treningen kan være en del av transport fra A til B.

Kle deg ordentlig…

Du trenger faktisk ikke all verdens utstyr selv om du vil trene ute året gjennom. De fleste liker å slippe unna utstyrsjaget, men å ha et par smarte ting på plass gir høyere komfort når det regner eller er kaldt. Noe av det viktigste er jo tross alt at du ikke går lei hele treninga!
Når det kommer til å kle seg for trening i kulde eller hardt vær er trikset flere, tynne lag og så vindtett ytterst, ifølge treningseksperten.
– Sørg for å ha nok klær tilpasset temperaturen, men ha samtidig muligheten til å justere av og på plagg. Det kan være fort gjort å kle seg litt for godt, og når man kommer skikkelig i gang så blir det rett og slett for varmt. Plagg som puster er en god idé, og er det skikkelig kaldt så er det smart å ha både lue og hansker, forteller Erlend Vada.

… spesielt på beina!

Også fitnok.no-blogger og personlig trener Camilla Lorentzen er stor tilhenger av friheten og naturopplevelsene som utetrening gir.
For henne sitter det viktigste plagget helt nederst.

– Du må ikke investere i en helt ny garderobe for å kunne komme seg ut på trening, bruk det du har! Men – når det regner er sko som holder deg tørr på beina alfa omega. Det er IKKE deilig å hverken gå, løpe eller ta knebøy i sko som surkler. Det samme gjelder når det er kaldt – det å fryse på føtter, hender eller ører er bare fælt.

Legg lista lavt – og push på etterhvert!

Er du en av oss som har tatt skikkelig tak etter nyttår og trent som en husmus på en tredemølle – en gang eller tre for så å la det skli ut? Grunnen til at vi feiler handler ofte om tre ting: Vi legger lista for høyt i starten, vi utfordrer ikke oss selv underveis og vi velger ofte en type som trening vi egentlig ikke synes er gøy!
– Prøv å finne aktivitet som føles lystbetont og som faktisk har effekt på det du ønsker å oppnå med treningen. Det er vanskelig å holde motivasjonen oppe hvis treningen er kjedelig eller ikke gir resultater, sier Erlend Vada.

Utetrening er så mangt

Det kan være du liker Camillas favorittvariant best – å ta en tur i skogen i eget tempo med en spennende lydbok på ørene og bare forlate alle tanker hjemme.
Eller kanskje du, som Erlend, kan tenke deg å inkludere familien på treningen?
– En av de beste vinteraktivitetene jeg vet er å komme meg ut med barna. Skøyter, skilek og snøhulebygging er kjempefine aktiviteter som får opp pulsen og ikke minst er gøy for både store og små, sier han.

Det viktigste er ikke hvordan du begynner, men at du klarer å finne en treningsform som gir deg litt avveksling og fri fra hverdagen, ifølge Camillla Lorentzen.
Finn noe som gir deg en god følelse både underveis og etterpå.
– Husk at trening bør være noe som gir deg overskudd, ikke noe som sluker det lille overskuddet du har! Har du ikke så mye tid til overs til venner og liknende i hverdagen kan du slå to fluer i én smekk og gå tur med en venninne. Kanskje første steg på veien kan være å legge fra deg tanken om at du må over en viss terskel for å kunne kalle det trening?

Husk at du trenger faktisk bare å gå ut døra

Noen tenker at det er vanskeligere å trene ute enn på et treningssenter hvor ting er tilrettelagt og tredemølla bestemmer tempoet. Det trenger ikke være sånn. Utetrening krever lite utstyr og lite planlegging.
Det finnes treningsapper som guider treningsturen din, styrkeøvelser du kan gjøre ute og du slipper reisetiden til og fra – i tillegg til at utetrening kommer helt uten månedsfaktura.

Camilla Lorentzen mener utetrening er en av de enkleste måtene du kan trene på året gjennom.
– “Ute” ofte veldig mye nærmere enn treningssenteret, noe som kan gjøre terskelen for å faktisk få inn litt aktivitet mye lavere. Om den eneste tiden du har til trening er etter at barna har lagt seg på kvelden, vil en rask og effektiv økt på verandaen eller en gåtur være veldig mye mer gjennomførbart enn en time på treningssenteret. Andre treningsformer som passer helt ypperlig ute er styrketrening, bakkeintervaller – eller hva med en bootcamp? Kanskje du kan få med deg vennegjengen på en fast trening i sommer?

3 spennende apper

  1. RUNKEEPER – holder styr på joggingen din og flere andre aktiviteter. Kan koples mot sportsklokke eller benyttes kun med smarttelefonen.
  2. 7 MINUTE WORKOUT – appen for en kjappis når som helst og hvor som helst. Har fine illustrasjoner av øvelsene, enkle instruksjoner og bra med feedback underveis.
  3. PTX – super app hvor det legges ut utetreningsøkter man kan melde seg på hele tiden, du kan følge trenere, og se hvilke treningsøkter som tilbys i nærheten av deg – både gratis og betalte økter.

5 tips til utradisjonell utetrening

  • Liten plenflekk? Hvorfor ikke bruke en manuell gressklipper? Ikke bare sparer du miljø og strømregning, du bygger muskler i tillegg.
  • Lek sammen med barna! Lek tikken, bygg snøhule og hopp på trampoline.
  • Ute etter sommerkroppen? Fire ord: Hogg. Din. Egen. Ved.
  • Ta hang-ups på baksiden av trappetrinnet, push-ups på verandaen og kassehopp på pyntemuren – uterommet kan brukes som et treningsstudio i miniatyr med muligheter for både styrketrening, spensttrening, yoga eller tøyeøvelser.
  • Har du tilgang til robåt? Roing er hundre ganger bedre i båt enn på treningssenter.

Huskeliste

  • Ha på klær som puster som er tilpasset temperaturen.
  • Mange tynne lag – evt vindtett ytterst.
  • Bruk lue og hansker når det er veldig kaldt.
  • Invester i sko som holder beina tørre.
  • Finn effektive, lystbetonte aktiviteter.
  • Vær smart – kan du slå to fluer i én smekk hvis du har knapt med tid?

 

Relaterte treningstips:

Populære produkter