step up

Step up med stang for styrke og balanse

Step up med stang retter seg mot musklene i beina med hovedfokus på forside lår. Den forbedrer både symmetri og balanse, og er en øvelse hvor du trener ett og ett bein av gangen. Her kan du lese det du trenger å vite om step up med stang!

Hvorfor bør man trene step up med stang

Ønsker du å øke styrken din ved knebøy og markløft? Ja, da er step ups en god øvelse for dette. I og med at man trener ett og ett bein vil man også fikse opp i ubalanse i styrken, for denne ubalansen kan holde deg tilbake når det kommer til andre øvelser hvor man bruker begge beina samtidig. Alt i alt en isolerende øvelse som kjennes godt.

Man bruker mindre vekt ved step ups enn man gjør i andre øvelser, så her sparer man også ryggen. Perfekt for deg som ønsker å minste ryggbelastningen, men fortsatt trene de samme musklene. Her er det bare å bruke kreativiteten, og under viser vi hvordan øvelsen utføres med benk/boks og stang. Det er fullt mulig å utføre step ups med stang på en benk eller en trapp dersom du er ute på en løpetur også!

Øvelsen bygger opp styrken i forside lår, også kalt quadriceps, men styrker også beina individuelt som gir deg bedre stabilitet i dagligdagse aktiviteter som å gå i trapper. God styrke i bein og kne er også viktig hvis du driver med løping, slik at man har lettere for å unngå belastningsskader.

Slik gjør du step up med stang

  • Stå inntil en kasse, benk eller liknende og ha stangen på øvre del av ryggen/skuldrene. Her plasserer du den der det føles best, enten det er high bar eller low bar.
  • Sett den ene foten på benken og løft/tråkk deg selv opp på den opphøyde plattformen samtidig som du strammer kjernemuskulaturen.
  • Skyv gjennom det fremre benet og strekk kneet til du står helt opp.
  • Senk deg ned til startposisjon.
  • Gjenta øvelsen til du har nådd ønsket antall repetisjoner.

Rumpedominant step up

Ved å bruke ett høyere trinn/boks, vil setemusklene og hamstrings jobbe mer aktivt. Denne øvelsen velger man derfor om man ønsker å trene rumpe fremfor lår. Bruk et trinn som er høyt nok uten at det går utover korsryggen for å komme seg opp. Trykket skal legges i hælen som man har på det opphøyde trinnet, samtidig som man kan strekke armene fremover for motvekt.

Slik gjør du glute-/rumpedominat step up:

  • Stå inntil en kasse, benk eller liknende.
  • Sett den ene foten på benken/boksen og løft/tråkk deg selv opp på den opphøyde plattformen (bruk et høyt trinn) og stram kjernemuskulaturen gjennom hele øvelsen. I denne øvelsen kan man med fordel ha det meste av vekten på beinet som er opphøyd mens man tråkker seg opp på plattformen.
  • Skyv gjennom det fremre benet og strekk kneet til du står helt opp.
  • Senk deg ned til startposisjon.
  • Gjenta øvelsen til du har nådd ønsket antall repetisjoner.

Ting å huske på under øvelsen

Kneet på kassen bør ikke presses forbi tærne, for å unngå unødig belastning på kneleddet. Det er viktig å la det ledende/aktive beinet, som står på kassen, gjøre hovedarbeidet, mens det andre beinet fungerer som en dødvekt. Samtidig skal man opprettholde en rett overkropp ved å stramme kjernemuskulaturen i den forsidelår-dominante versjonen av step ups.

For de som ikke har mestret den grunnleggende teknikken, kan det være lurt å erstatte stangen med manualer eller en kettlebell – man kan til og med få god trening som nybegynner helt uten vekter også. Ved å justere trinnets høyde kan du fokusere mer på enten quadriceps eller aktivere hamstrings og setemuskler. Dette kan også inkluderes som ulike varianter. Avhengig av høyde på boksen/benken vil også belastningen øke, og det er derfor ikke alltid nødvendig med ekstra vekt. Uansett valg vil riktig utførelse av step-ups bidra til økt stabilitet – lykke til!

Populære produkter