split squat

Split squat

Split squat er en mer isolerende variasjon av tradisjonell knebøy, og her kan du lære mer om denne praktiske og utfordrende øvelsen.

Slik gjør du split squat

Split squat isolerer ett og ett bein i knebøyen, og selv om du ikke får løftet like tungt, vil du utfordre både beinmuskulaturen, samt kjerne og balansen. Du vil øke mobiliteten din og samtidig øke styrken. Hva er vel ikke bedre enn det?

Kort beskrivelse:

  • Hold et par manualer med hendene ned langs siden, eller plasser en vektstang på øvre del av ryggen som vist i videoen ovenfor – og stell deg med hoftebreddes avstand mellom føttene
  • Ta ett steg frem med ett bein, plasser det slik at kneet er 90 grader i forhold til ankel og hofte i bunnposisjonen.
  • Squat ned med fokus på stram kjerne og knær over tær, brystet frem og skuldre tilbake. Den bakerste hælen løftes fra gulvet, mens tærne fortsatt står i bakken bak deg. prøv å hold kroppen balansert i midten uten å lene deg for mye frem eller tilbake
  • Press deg opp med lik vekt på hele den forreste foten. Stram kjernemuskulaturen og hold split-posisjonen.
  • Repeter ønsker antall repetisjoner, og husk å utføre split squat på begge beina.

Man har ofte et dominant bein som er litt sterkere enn det andre, men med denne øvelsen får du muligheten til å trene de opp til samme styrke. Du slipper å overkompensere, slik som kan skje ved vanlig knebøy med vekt. Split squat kan derfor være med på å forebygge skader.

Split squat kan også gjøres som ved at det bakerste benet er elevert, noe som kalles en bulgarsk, eller bulgarian, split squat. Denne øvelsen er noe tyngre enn vanlig split squat med bakerste bein i bakken, og kan være fin å starte med uten ekstra vekt.

Populære produkter