Spis for å nå treningsmålene dine

For å få mest mulig ut av treningen er det viktig at du spiser riktig. Det behøver heldigvis ikke å være så vanskelig og få til et balansert kosthold. Du kommer langt med sunn fornuft. Vi har bedt Sabina Dufberg, personlig trener fra TV-programmet Biggest Loser, om å dele sine beste tips til hva du skal tenke på i forbindelse med kosthold og trening.

Les mer om kosthold i forhold til trening her

Spis allsidig og variert

For å optimere stoffskiftet er det viktig med et allsidig kosthold, slik at du får i deg nok næring, vitaminer og mineraler.

Selve sammensetningen av måltidene er også viktig for at kroppen skal kunne ta opp alle næringsstoffene. Pass på at tallerkenen alltid inneholder grønnsaker med minst tre ulike farger.

Ta utgangspunkt i målene dine og lytt til kroppen

Hva som er et balansert kosthold er forskjellig fra person til person, ettersom vi jobber mot ulike mål. En person som vil bygge muskler kan for eksempel trenge ekstra mye proteiner, mens en utholdenhetsutøver ofte har behov for mer karbohydrater.

Vi kan også være mer eller mindre ømfintlige for fett, proteiner eller karbohydrater og måtte tilpasse kostholdet ut fra det. Ofte må man prøve seg frem en stund før man finner det riktige. Magen er flink til å fortelle hvordan du har det, så lytt til kroppen!

Fyll på med energi før trening

Det er viktigere å ha spist skikkelig før trening enn å tenke på hva du skal spise rett etterpå.

Se gjennom hele dagsinntaket og kjenn etter hva slags mat som gjør at du orker mest på trening. Har du spist feil eller for lite, merker du det når du trener og på resultatene.

Unngå junk food og sukker i form av boller og godteri. Fett og proteiner holder deg mettere lenger enn raske karbohydrater. Velg derfor heller et egg enn en frukt som mellommåltid, og drikk alltid et glass vann til måltidene for å holde væskebalansen.

Helheten er viktigst

Det er en myte at man må spise rett etter trening. Det er mye viktigere å fokusere på helheten. Hvis du for eksempel trener kl. 17, har du sannsynligvis spist både frokost, lunsj og mellommåltid tidligere på dagen. Da holder det å spise en vanlig middag senere på kvelden, etter trening.

Men det er vel bra med proteinrik mat etter trening?

Ja, det er bra å få i seg proteiner etter treningen, men ta heller hensyn til inntaket gjennom hele dagen. Det er mye viktigere at vi får i oss nok proteiner fordelt på hele døgnet enn akkurat i timene etter trening.

Kjøp våre produkter

Slik skal du spise før morgentreningen

Når det gjelder morgentrening, kan du tenke litt forskjellig, avhengig av hva slags treningsøkt du har foran deg.

Hvis du går for lettere trening, for eksempel en rolig økt på tredemølla, er det viktigste at du får i deg væske før trening. Derfor kan du godt vente til etterpå med å spise frokost hvis du synes det er vanskelig å spise noe tidlig om morgenen. Bare pass på å drikke et par glass vann før du starter.

Vil du derimot trene styrke eller annen eksplosiv trening, bør du få i deg en form for energi før treningen, selv om det kan være vanskelig. Én løsning kan være å spise halve frokosten før trening – f.eks. et egg, et glass vann og en kopp kaffe eller te – og resten når du er hjemme igjen.

Populære produkter