trening

Forebygg sykdom ved trening

Det er alltid like kjedelig å våkne opp med sår hals eller en kropp som ikke fungerer. Her får du tips til forebygging av sykdom!

Slik forebygger du skader ved løping

Enhver sykdom skal tas seriøst, og det finnes noen enkle regler å forholde seg til om man ønsker å unngå å havne i sykdomsfellene.

Sørg for å holde deg tilstrekkelig varm og skifte raskt til tørt tøy før transport til dusj. Etter hardøkter og konkurranser bør man alltid skifte før nedgåing, forteller spesialist i allmennmedisin Dag Lunder.

Legen fra Gjøvik vet hva han snakker om. Etter flere år som lege for det norske langrennslandslaget og konsultasjoner på legekontoret, sitter han med enormt med erfaring fra ulike plager hos idrettsutøvere.

Et annet tips er at treningsbagen alltid bør inneholde restitusjonsdrikke og næring. Det er veldig viktig å starte restitusjonen rett etter en økt. Det hjelper på i forhold til det å holde seg frisk.

Tren gjerne hardøkter inne, hvis det er skikkelig kaldt.

Forsiktig i kulda

Spesielt i vinterhalvåret er mange utsatt for sykdom og ofte lettere mottakelige grunnet kulde og tørr luft.

Dag Lunder sier man helst bør trene hardøkter inne, hvis det er skikkelig kaldt.

Mange langrennsløpere er mer bekymret om sykdommen inntreffer før jul enn om den kommer senere i sesongen. De er redde for å bli satt tilbake og få ødelagt sesongen.

Det er ingen forskjell på om sykdom kommer før jul eller etter jul. Enhver sykdom skal tas like seriøst for å unngå langvarige plager i etterkant, enten det er i eller utenfor sesong.

I sesong har man dårligere tid, og da er det faktisk ekstra viktig å skynde seg for å komme tilbake i trening og konkurranser.

De beste lytter til kroppen

Tidligere så gjaldt ordtaket ”En dag uten trening, er en dag uten mening”.

Dagens seriøse utøvere trener så mye at de beste og de mest fornuftige ser at også restitusjonsdager er viktige i sesong- og konkurranseforberedelser.

Er du først blitt syk er det viktig å kjenne etter hvordan kroppen oppfører seg og ta hensyn. En normal forkjølelse leger seg som oftest selv, men det er lurt å oppsøke lege hvis sykdommen ikke blir bedre i løpet av noen dager.

Det er lov å se an 2-3 dager med normal forkjølelse, men ”setter” det seg, med klar feber, mye hoste og symptomer fra nedre luftveier, kan det være lurt med en legeundersøkelse, forklarer Dag Lunder.

Ulike sykdommer – ulik behandling

Hvordan man går fram i selve behandlingen og tidsperspektivet på hvor lenge sykdommen vil vare, avhenger av flere faktorer.

Har man en ”klassisk” bakteriell halsbetennelse med reale svelgsmerter, ingen hoste, kroppslig ubehag, Sier Dag Lunder at det er lurt å oppsøke lege raskt for undersøkelse. Det er en tilstand som behandles raskt og effektivt med penicillin.

Kyssesyke kan være alt fra en lett forkjølelse som en ikke tenker over, den kan ligne halsbetennelse, og det kan være en mer alvorlig langvarig infeksjon med ernæringsproblemer og andre komplikasjoner. En blodprøve avslører stort sett om kyssesyke har inntatt kroppen, men noe avhengig av når i sykdomsfasen legen oppsøkes.

På vinteren er både influensa og mycoplasma utbredt. Det er imidlertid sjelden man ser viruset TWAR.  Klinisk er disse sykdommene vanskelig å skille, men en enkel prøve tatt dypt i nesen i løpet av de første par ukene, vil kunne vise om det er en av disse tre.  Svaret får man gjerne i løpet av et par dager, og da kan behandling eventuelt startes. Det samme gjelder kikhoste.

Kommer det en real forkjølelse, så bør man uansett glemme trening den kommende uka. Influensa behandles ikke med antibiotika, mens mycoplasma og TWAR kan behandles med antibiotika ved klare symptomer, og hvis man kommer tidlig til. Blodprøver kan også tas for å se om det er antistoffer etter disse infeksjonene i blodet, men da er det gjerne for sent å behandle, ifølge Dag.

Det er det ingen fasit på hvor lang tid det tar å bli frisk fra de ulike sykdommene. En virussykdom må ta sin tid, gjerne en uke, mens man kan bli raskt frisk av en bakterieinfeksjon. Mycoplasma og TWAR har gjerne lengre forløp enn en enkel halsbetennelse. Kyssesyke er ofte den seigeste sykdommen å komme seg ut av og bli frisk.

Stress øker sykdomsfaren

Trener du mye, stresses også immunforsvaret. Dermed blir du også mer utsatt for infeksjoner. Mange opplever å bli ofte syke, mens andre er sjelden satt ut av trening grunnet sykdom.

Vi er forskjellig utrustet genetisk og immunologisk, noen er mer sårbare enn andre. Det er svært viktig å vite at lungene trenger flere uker på å restituere seg etter en kraftig infeksjon, og i den perioden er man mer utsatt. Astmatikere er også mer sårbare enn helt lungefriske.

Ikke start for tidlig

Etter en sykdom er det lett å starte opp med trening for tidlig og få tilbakeslag. Av og til kommer følelsen av å hangle i flere uker etter en forkjølelse. Ofte er det lurt å vente en dag ekstra, ha is i magen og starte med frisk mot i en frisk kropp.

Generelt sier Dag Lunder at man sjelden klarer å stoppe tidsnok om kroppen er på vei mot en sykdomsperiode. Dersom du kjenner litt sårhet, og at kroppen neppe er 100 prosent, så stopp opp 1-2 dager så ser du hvilken vei det går.

Kommer det en real forkjølelse, så bør man uansett glemme trening den kommende uka. Det er minst 50% sjanse for at det er et rhinovirus. Men man blir ikke raskere frisk om man kjenner navnet! Alle krever samme respekt med hvile, og gradvis oppstart av trening med tanke på mengde og kvalitet, avrunder Dag Lunder.

Populære produkter