pistol squat

Pistol squat

Pistol squat er en tung øvelse som krever både balanse og bevegelighet i ankelen. Styrkeøvelsen passer ypperlig for eksempel ved hjemmetrening, eller trening på steder uten utstyr tilgjengelig. Les mer om pistol squats her.

Slik gjør du pistol squat

Denne øvelsen er som nevnt ikke av det enkleste slaget, men perfekt for deg som er litt viderekommen innen styrketrening. Pistol squat vil i tillegg hjelpe deg med å øke styrken i musklene dine til øvelsen som for eksempel knebøy.

Pistol squat er en form for knebøy, noe som sier seg selv i navnet på øvelsen, men den utføres på ett bein og er derfor god når du skal bygge opp styrken i beina. Her vil ikke ett bein gi mer enn det andre, for belastningen er lik for begge bein.

Har du lyst til å bli flink i denne styrkeøvelsen kan du starte med å sjekke hvor mange reps du klarer per bein, og deretter tilføre øvelsen til treningsprogrammet ditt, hvor du kan øke antall repetisjoner etter hvert som du klarer å utføre fler. Merker du at du er sterkere i det ene beinet fremfor det andre, kan du gjøre flere repetisjoner på beinet som oppleves svakere til antall reps er ca likt.

Kort beskrivelse:

  • Start med å plassere beina i hoftebreddes avstand
  • Gjør en squat med den ene beinet løftet opp fra bakken og rett rygg til ca 90 grader
  • Reis deg opp uten at det beinet er nær bakken
  • Ta ønsket antall repetisjoner og utfør så ønsket repetisjoner på det andre beinet. Man kan også utføre på annethvert bein

Sliter du litt med balansen kan du holde deg i en stol, vegg eller lignende, men ikke dra deg opp. Som vist i videoen over kan du også benytte slynge eller TRX for å holde balansen og for å få fokusert isolerende på musklene du bruker under øvelsen.

Pistol squat trener hovedsakelig forside- og bakside lår, men også legger og støttemuskulatur rundt lår og rumpe.

Denne øvelsen kan også utføre ved at du står på en benk/kasse, slik at du kan ha beinet strakt ned, istedenfor rett ut.

Hvis du er helt nybegynner, kan du starte med å utføre den som en ettbeins box squat, hvor du setter deg ned på en stol/boks/kasse mens det ene beinet er løftet fra bakken, og deretter reiser deg opp igjen – fortsatt med det ene beinet hevet fra bakken. Utfør ønsket antall reps og skift deretter bein.

Populære produkter