pilates styrker kjernemuskulaturen

Pilates – Bra for både kropp og sjel

Pilates kan for mange oppfattes som en rolig og avslappende treningsform, men det er langt fra sannheten. Pilates er nemlig en hard og krevende, men også givende treningsform for alle typer mennesker i alle aldre. Men hva er egentlig pilates? Her hjelper vi deg med å forstå hvordan du kan styrke blant annet kjernemuskulaturen, og hvorfor pilates er en treningsmetode som utøves av blant annet profesjonelle idrettsutøvere.

Pilates gjør deg ikke bare sterk og fleksibel, det forbereder deg for alle typer bevegelse, uansett om du løper, danser eller sykler. I denne artikkelen kan du lese mer om noe av det kroppen oppnår gjennom å praktisere pilates.

Pilates er effektivt for alle

Mange profesjonelle dansere bruker pilates for å styrke og stabilisere kroppen. De siste årene har også andre idrettsutøvere fulgt i deres fotspor. Løpere, ballsportutøvere, seilere, badminton-, tennis- og golfspillere har oppdaget at de får mye mer kontroll over bevegelsene sine, presterer bedre og får færre skader når de holder på med pilates regelmessig.

For alle idrettsutøvere er pilates en ytterst effektiv treningsform som, i tillegg til å gjøre kroppen muskuløs, sterk og fleksibel, gjør hverdagssyslene enklere å utføre, både når du skal bære tunge handleposer eller driver med annen type sport og trening. Pilates gjør nemlig noe med kroppen din som bare noen få treningstyper klarer. Øvelsene trener kroppen til den aller minste detalj, slik at selv små muskler får jobbet hardt, og dette øker samarbeidet mellom alle kroppsdelene dine.

Styrk musklene

Gjennom å trene pilates kan du styrke og tone musklene i kroppen. De indre mage- og ryggmusklene trenes spesielt godt, slik at midjen og kjernemuskulaturen blir sterkere. Pilates trener naturligvis også kroppens andre muskler, og du kan til og med tilpasse treningen til ett spesielt formål eller område, slik at du unngår potensielt skadede områder på kroppen. Pilatesmaskiner er utformet slik at du kan utføre spesifikk trening rettet mot enkelte muskler. Det unike er at du strekker musklene samtidig som du styrker dem. Det gjør musklene både tonet og fleksible.

Pilates går ut på at du skal være oppmerksom på enhver muskel i kroppen. Et bra pilatesprogram kan treffe glemte muskler, styrke dem og lære dem å samarbeide med resten av kroppen og nervesystemet. Øvelsene bygges opp slik at du trener en spesifikk muskel ved hjelp fra resten av kroppen som motvekt. På denne måten tvinges kroppen til å bruke en rad med små muskler som ikke trenes i de tradisjonelle styrketreningsmaskinene. De små musklene bidrar til en god kroppsholdning og god stabilitet, samtidig som du enklere kan kontrollere bevegelsene dine.

Strekk ryggen

Pilatesøvelsenes formål er å styrke mage- og ryggmuskulaturen slik at du får en god kroppsholdning. Dette betyr at alle kroppens muskler får bedre arbeidsforhold med pilates, for når ryggen er rett, fungerer den mye bedre og alle bevegelser blir enklere å utføre. Når du har en rettere kroppsholdning får du også mer plass i brystkassen og mellomgulvet, og dermed blir pusten effektivisert og det blir generelt mye enklere å puste.

Konsentrer deg og slapp av

Når bevegelsene og pusten din jobber sammen får du automatisk større kroppsbevissthet. Pilates er faktisk en av de treningsformene hvor man jobber intensivt med pusten, og det har en svært nyttig bivirkning, nemlig at pustingen foregår på en avslappende måte, slik at du får fokusert og konsentrert deg mer.

Alle har nytte av pilates

Finn ditt nye treningsprogram her

Fitnessutøvere

Pilates er et perfekt supplement til treningsstudioets tradisjonelle styrketrening. Styrketrening med maskiner fokuserer på intensiv trening av de store og sterke muskelgruppene, noe som kan gi en lite smidig, bastant og ubalansert kropp. Pilates retter ut kroppen og gjøre at musklene ser lenger ut. Pilates trener kroppens små muskler, som for eksempel musklene rundt midjen som hjelper deg med en rettere holdning, kan gi deg flatere mage og ikke minst – sterkere kropp.

Løpere

Spesielt de som løper mye trenger et velfungerende kardiovaskulært system. Pilates gir jevne pustemuskler, og øker dermed kroppens oksygenomsetning under treningen. Pilatestrening gir også en god grunnlagsstyrke, som mange løpere ofte savner. I tillegg styrker pilates bekkenbunnsmusklene, og disse musklene er utsatt for ekstremt stress under løping. Sist men ikke minst styrker pilates føttene, noe som er viktig for et godt løpesteg.

Svømmere

Pilatestrening øker svømmernes smidighet, slik at de kan ta ut hele bevegelsen i hvert svømmetak, og dermed øke lengden. I tillegg kan de utnytte den økte kroppsbevisstheten for å bli enda mer strømlinjeformet og dermed redusere vannmotstanden. En ekstra fordel er pilatestreningens fokus på pust, som av naturlige årsaker er ekstremt viktig for svømmere.

Syklister og de som trener spinning

Sykling kan være litt av en belastning for ryggen ettersom man sitter framoverlent over lengre perioder. Syklister kan derfor med stor fordel styrke ryggen med effektive pilatesøvelser. Dessuten har magemusklene stor betydning for syklistens holdning på sykkelen, og jo sterkere magemusklene er, desto lenger ned mot styret kan syklisten ligge uten å få vondt i rygg- og magemuskler.

Ballspillutøvere

Pilates bevisste muskelarbeid finner kroppens bevegelsesmønster og øker bevisstheten. Akkurat dette er viktig for de som driver med ballspill, nettopp fordi de ofte gjør impulsive bevegelser under en kamp eller treningsøkt. Ballsportutøvere har også nytte av fleksibilitet- og stabilitetstreningen i pilates, fordi det gir dem større mobilitet og mer styrke til å holde tritt med motspilleren.

Racketspillere

Tennis-, squash- og badmintonspillere oppnår generelt større kontroll over bevegelsene sine ved å komplettere treningen med pilates. De mange ensidige øvelsene i racketsport innebærer at utøverne ofte får en ubalansert kroppsbygning. Pilatestreningen motvirker dette ettersom hele kroppen strekkes og trenes på harmonisk vis. For racketspillere betyr det blant annet en mindre risk for skader.

Golfspillere

Mange golfspillere bruker pilatestrening for å styrke ryggen, magen og skuldrene. Pilates gjør det lettere for golfspillere å stabilisere kroppen før et slag, noe som innebærer at de får større presisjon. I tillegg blir golfspillere roligere når de lar pusten og kroppen jobbe sammen.

Dansere

Om du elsker å danse er det bra å komplettere dette med pilates. De mange grasiøse bevegelsene i dansen krever styrke og kontroll som du kan få fra pilatesøvelsene – spesielt i pilatesmaskinene.
Pilates gjør ikke bare underverker for styrken og holdningen din. Den målrettede treningen kan også hjelpe deg til å bli en bedre idrettsutøver. Du får større kontroll over kroppen din og dens bevegelser, samtidig som du styrker musklene dine. Du gir også bedre arbeidsforhold til kroppen din på grunn av økt fokus på pust og den gode kroppsholdningen du får av å praktisere pilates. Sist men ikke minst, er pilates avslappende og du får en større mental kapasitet i hverdagen.

Myter og fakta om pilates

Blir du slankere av pilates? Ja! Selv om pilates er en serie av rolige bevegelser som i seg selv ikke forbrenner mange kalorier, opplever mange å få en slankere figur ved pilatestrening. Det er fordi pilates gjør kroppen fastere, slik at den ser smalere ut. I tillegg styrker pilatesmusklene og jo større muskelmasse du har, desto mer forbrenner du hver dag. I tillegg kan intensivt fokus på pust sette i gang fordøyelsen og øke forbrenningen.

Får du flatere mage av pilates? Ja! Pilatesøvelser er intensiv trening for magemusklene og muskelkorsettet rundt ryggraden. Dette kan forklares ved at musklene snører sammen midjen slik at du får en flatere mage.
Kan pilatestrening forebygge skader? Ja! Pilates gir kroppen bedre mulighet til å bevege på seg samtidig som du får en større kroppsbevissthet, noe som i høy grad forebygger skader. Bedre bevegelighet gir mindre belastning og dermed mindre risk for skader.

Ligger man kun på gulvet under pilates? Nei, pilates er mye mer enn kun gulvbevegelser på en matte. Man kan også trene pilates på spesielle maskiner som ble utformet for ca. 100 år siden, ved pilates sin opprinnelse.
Blir man høyere av pilates? Ja og nei! Kroppen vokser ikke i lengden når du trener pilates, men den rettes ut slik at du får en bedre holdning og dermed kanskje ser høyere ut. Se deg selv i speilet og legg merke til hvordan du blir litt høyere når du strekker deg.

Får man slanke muskler av pilates? Ja og nei! Musklene blir ikke lenger, men de ser mer langstrekte ut etter pilatestrening på grunn av at hele kroppen, alle ledd og alle muskler, strekkes ut under trening. I motsetning til tradisjonell styrketrening blir ikke musklene synlig større, men de blir mer fleksible og funksjonelle.

Syns det på kroppen når man har trent 20 ganger? Ja, ifølge pilates sin opphavsmann, Joseph Pilates, er det sant at 20 ganger kontinuerlig trening er nok til å gjøre såpass fast at det begynner å gi synlige resultater.

Kilder: Austin, D. (2003): Pilates for everybody: strengthen, lengthen, and tone your body. Rodale. Nymann, B. & Paarup, L. (2005): Politikens bog om Pilates. 1. udgave.
Paarup, L. (2005): Lun vintertræning inden døre: Træn kropsstammen med Pilates I: Magasinet løb nr. 3 2005.

Populære produkter