• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

16 mai 2017

16. mai nådde Torkjel Hurtig (27) toppen av Mount Everest, og ble den yngste nordmannen som noen gang har besteget verdens høyeste fjell.

TEKST: Pål Tømmerhoel

FOTO: Torkjel Hurtig


Den tidligere fallskjermjegeren har vært i Himalaya siden begynnelsen av april, og nådde toppen 16. mai, sammen med turkameratene Une Prestholt og Andre Spica.

– Jeg er forberedt på å bli så sliten som jeg aldri har vært før, og vet fra tidligere ekspedisjoner og tiden som fallskjermjeger at jeg kan presse kroppen og psyken langt. Motivasjonen er sterk, og jeg vil naturligvis yte mitt aller beste. Imidlertid skal jeg ikke sette andres eller eget liv i fare, men hvor denne grensen går er ikke lett å definere, forklarte Hurtig til Finansavisen før avreise til Mount Everest.

Hurtig er den andre Everest-eventyreren Maxim samarbeider med. For to år siden gjorde Maxim-ambassadørene, ekteparet Tone og Leif Harald Gravir, et forsøk på å nå Everest-toppen, men ble forhindret av en dramatisk rasulykke.

Kritisk å hindre vekttap

Riktig ernæring og væskebalanse er helt avgjørende i ekstreme situasjoner som Everest-bestigning. Kroppen presses til sine yttergrenser i et klima og miljø der èn liten feilvurdering ofte er forskjell på liv og død.

På grunn av den voldsomme fysiske påkjenningen, er vekttap en stor utfordring ved fjellklatring i store høyder. Vekttap er kritisk, ettersom det i første rekke gjør at man mister viktig muskelmasse, og dermed krefter som er livsviktige å ha for å bevege seg i svært utfordrende terreng.

Ved store anstrengelser i høyden, kan kroppen kan brenne opp til 6000 kalorier daglig, samtidig som toleranse for mat og lysten til å spise ofte går kraftig ned. Karbohydrater har vist seg å være den beste energikilden i slike situasjoner, og det er som regel avgjørende å få i seg nok av raske og langsomme karbohydrater (både gjennom drikke og fast føde) for å holde energi og kroppsvekten ved like.

Mangler èn topp

Torkjel Hurtig dro til Everest med selskapet Ascent Himalayas. Han reiste først til Katmandu og fly videre til den sagnomsuste og svært korte flystripen i landsbyen Lukla på 2.860 meter over havet.

Derfra gikk ferden til Everest Base Camp på 5.360 meters høyde, for å gå akklimatiseringsturer i omlag fjorten dager Etter Base Camp, gikk turen gjennom det beryktede Khumbu-brefallet og via fire camper til toppen av verdens høyeste fjell.

Ifølge reise- og klatreselskapet Ascent Himalayas nådde Torkjel toppen klokken 06 tirsdag morgen norsk tid sammen med resten av teamet. Teamet består av åtte klatrere og ni sherpaer.

Torkjel Hurtig er utdannet sivilingeniør fra NTNU i Trondheim, og Mount Everest er en av syv topper han har satt seg som mål å bestige.

Det var klatreren Richard Bass som lanserte ideen om utfordringen «The seven summits» i 1980-årene. Dette er betegnelsen på de syv høyeste fjellene på hvert kontinent, og følgende fjell må bestiges:

  • Aconcagua, 6962 moh – Sør Amerika
  • Denali, 6194 moh – Nord Amerika
  • Elbrus, 5642 moh – Europa
  • Kilimanjaro, 5895 moh – Afrika
  • Everest, 8850 moh – Asia
  • Vinson, 4897 moh – Antarktis

Med Mount Everest har Hurtig nå besteget seks av dem, og Mount Vinson i Antarktis gjenstår.

Relaterte blogginnlegg