• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

17 februar 2017

Takket være rå styrke og spurtegenskaper er Andreas Nygaard blitt verdens beste langløper på ski. Her er han private styrkeøvelser for for å bli en bedre og raskere langrennsløper.


TEKST: Marthe Katrine Myhre

FOTO: Magnus Östh


Har du husket nok energi? Sjekk ut våre tilbud i nettbutikken!

 

Andreas Nygaard (26) har hatt en strålende start på sesongen i langløpsirkuset. Etter å ha tatt en råsterk seier i helgas Kaiser Maximilian Lauf i Østerrike, leder han nå Visma Ski Classics sammenlagt. Både i Østerrike og i Kina i slutten av januar, var det Nygaards styrke og ekstreme sprintkvaliteter som avgjorde løpene. Til Maximsport, forteller Team Santander-løperen i detalj hvordan han trener styrke for å få «det lille ekstra».

– I år har det blitt trent en del mer maksimal styrketrening enn tidligere. Gode øvelser som markløft, hang-ups med ekstra vekter, tricepspress, liggende roing og knebøy prioriteres. Dette er øvelser for hele kroppen og ta for seg de store muskelgruppene, forklarer 26-åringen som representerer Burfjord IL.

langløp, Andreas Nygaard
PÅ TOPPEN: Team Santanders Andreas Nygaard er for tiden verdens beste langløper.

Styrketrening langrenn øvelser med gjennomtrent kropp

Det er viktig å være sterk og ha en kropp som tåler belastningen ved å gå lange skirenn. Derfor trener Andreas styrke to ganger i uka gjennom hele året. – Mine uker inneholder en del styrke, men det er utfordrende å få til de øktene en ønsker i forbindelse med reiser og skirenn. Det handler om å prioritere og bestemme seg, da får man til det man ønsker, forteller Nygaard.

– Antallet repetisjoner ligger som regel på 4-6. Det vil si at vi tar i det vi klarer, men enkelte øvelser og økter er litt mindre belastende og derfor øker vi repetisjonene til mellom 8 og 10. 

Styrke gjennom hele året

Styrkeøktene er ikke veldig ulike i sommerhalvåret og i selve sesongen. Det er imidlertid viktig å tenke totalbelastning og beholde overskuddet i muskulaturen i når viktige renn står for døren. Skitrening kan i utgangspunktet være gode styrkeøkter i seg selv, og ofte er det ideelt å kjøre rene styrkepartier innbakt i øktene.

– Personlig gjennomfører ikke jeg slike type økter, men det er god og effektiv styrke ved å stake kontinuerlig i 3-4 timer, forteller Andreas.

Fokus under styrkeøkter er avgjørende. Derfor er både pauser, riktig teknikk og maksimal innsats viktigere enn tida en bruker på selve økta. Styrketrening kan gjennomføres de fleste steder, men for å få best mulig utbytte anbefales det å gjennomføre egne, spesifikke styrkeøkter.

Les også: Stak deg sterk

 

Godt fokus for best utbytte

– Kjør gjerne kort oppvarming med 5 minutter på tredemølle, 5 minutter roing og avslutt med 5 minutter på stakemaskinen. Med slik type oppvarming blir du gjennomvarm i de ulike musklene. Fokuset er rett og slett på å bli varm, uten å ha brukt opp energien og ”punchen” til det som er målet med økta; Nemlig det å bli sterkere muskulært, forklarer Nygaard.

Å være sterk, spesielt i forhold til egen kroppsvekt, er en stor fordel uansett idrett. Det forbedrer arbeidsøkonomien, og bidrar ofte til bedre resultater – uansett mål, nivå og ambisjoner. Her er kjernemuskulatur viktig.

–  30 minutter mage og rygg er noe alle bør og kan gjennomføre. Dette er reisverket i kroppen og bedrer kroppsholdningen.

Les også: Få fart på skiene med styrketrening

 

Restitusjon er alfa og omega

Restitusjon etter styrketrening er minst like viktig som etter andre typer økter. Andreas Nygaard studerer medisin på tredje året i Tromsø og har mye fokus på hva som kan gjøre han bedre på en enklest mulig måte.

– Rett etter økter inntas sjokolademelk og en proteinbar. Etter dusj, lages alltid et større måltid. Kast ikke bort god treningstid og økter på dårlig kosthold og restitusjon, smiler langløpskometen Andreas Nygaard.

Les også: Skofteruds tips til bedre skitur

 

 

 

Relaterte blogginnlegg