• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

19 april 2016

Skidronningen Therese Johaug har vunnet Skarverennet åtte ganger. Men det er fortsatt langt igjen før hun overtar Skarve-tronen fra Elin Nilsen (47).


TEKST: Øivind Monn-Iversen

FOTO: Maximsport.no/privat


Tidligere landslagsløper Elin Nilsen (47) har merket seg at en 20 år yngre 02-snapper ved navn Therese Johaug (27) har tatt opp kampen om å bli mestvinnende i Skarverennet. Men foreløpig kan hun ta det med ro. Elin leder fortsatt komfortabelt 13-8.

Utpå ettermiddagen lørdag 23. april kan imidlertid Therese være oppe i ni seire, med mindre Marit Bjørgen eller noen andre toppløpere skulle klare å ødelegge hennes fantastiske rekke. Med unntak av 2013, da nettopp Bjørgen vant, har Therese vunnet Skarverennet hvert år fra og med 2007.

Men foreløpig kan selv ikke Dalsbygda-ekspressen matche den unike seiersrekka til Elin Nilsen.

 

Les bare:

  • Fem seire på rad fra 1988 til 1992.
  • Åtte seire på rad fra 1998 til 2006 (avlyst ett år).
  • 13 seire totalt.

 

-Det er klart det er artig, men jeg har jo merket meg at det kommer en bakfra. Vi får se hvordan det går, sier Elin til Maximsport.no i kjent nøktern stil.

Og hun «bakfra», er selvsagt Therese. Noen lurer også kanskje på hva som skjedde i kvinneklassen fra 1993 til 1997? Jo, bortsett fra en avlysning i 1996, var det en svensk dame fra den lille klubben Tegsnäspojkarna som herjet langs Hallingskarvet disse årene. Og nesten like pussig som at en jente gikk for en pojke-klubb, var det at russiske Antonina Ordina plutselig ble en svenske som løftet nasjonen til nye høyder i kvinnelangrenn. Ordina vant fire ganger på rad.

DSC_0957
KLASSIKER: Skarverennet er en 38 kilometer lang skifest som går langs Hallingskarvet fra Finse til Ustaoset.

 

Skarverennet er en 38 kilometer lang skifest som går langs Hallingskarvet fra Finse til Ustaoset. Geilo Idrettslag er arrangør og Maxim er stolt sponsor. Rennet, som ble arrangert for første gang i 1974, markerer slutten på skisesongen for mange av deltagerne. Elin husker tilbake på alt med stor glede.

-Jeg var ofte i god form på den tiden, jeg slo jo noen av elitegutta også. Og så var det er en løype som passet meg bra, jeg likte meg godt i motbakker, sier Elin – som representerte Bossmo og Ytteren IL i Rana, der hun fortsatt bor.

Som aktiv vant Elin stafettsølv i OL i henholdsvis i 19921994 og 1998. Hun har fem VM-medaljer i stafett: Bronse fra 1991 og 1993, og sølv fra 19951997 og 2001. Hennes beste individuelle OL-plassering er to fjerdeplasser på 30 km i henholdsvis i Albertville 1992 og Nagano1998. Også i VM i 1999 i Ramsau, endte hun opp med fjerdeplass på 15 km.

Skarverennet *** Local Caption *** 180415 apr15 2015 LevGil
FOLKEFEST: Skarverennet er for mange den offisielle avslutningen på skisesongen, og er en real folkefest.

 

Elin minnes også at det nesten alltid var fantastisk vær. Men når du går så fort du bare makter, er naturopplevelsen begrenset. Derfor måtte Elin tilbake et år og gå i trimklassen sammen med datteren Tiril (20), som var 11 år den sesongen.

-Det er jo opplevelsen, den fantastiske turen, som gjør dette rennet så spesielt. Men når du går så fort du kan, er det ikke akkurat en nytelse, sier Elin og ler.

-Men man får med seg folkefesten uansett, forsikrer hun.

 

Elin har et par generelle råd til deltakerne:

  • Det er viktig å drikke mye, spesielt på forhånd. Det kan være begrenset hva du får i deg underveis hvis du er andpusten. Det kan også være varmere i været enn man er vant til på den årstiden. Det er også viktig å få i seg en solid frokost på morgenen.
  • Disponere kreftene riktig. De fire første kilometerne av Skarverennet kan fort prege de 34 neste… Det er fire kilometer med kraftig stigning i starten. Det kan føles uendelig for mange. Her er det fort gjort å gå på en smell.
  • Fortelle deg selv at det kommer tid til å hvile litt. Det kommer alltid hvile etter en trøkk!

 

Maxim-næring til skituren skaffer du deg HER!

 

Relaterte blogginnlegg