• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

8 mars 2018

Hva er forskjellen på en proteinbar og en energibar?

Proteinbar vs energibar, forskjellen de imellom kan i korte trekk forklares som følgende. En Proteinbar er ment som et proteinrikt tilskudd til kosten og mange spiser proteinbarer rett etter en endt styrkeøkt for å fylle på med proteiner, mens andre benytter seg av proteinbarer som et sunnere alternativ til godteri når søtsuget melder seg. En energibar er ment for å gi et tilskudd av energi, hovedsakelig i form av karbohydrater, både på kort sikt og på lang sikt. Mens proteinbarer som regel inntas etter endt trening spiser de fleste energibarer før, under og etter aktivitet for å kunne opprettholde ønsket aktivitetsnivå over tid uten å gå tom for energi, samt fylle på til neste økt.

Her finner du hele Maxim sitt utvalg av proteinbarer og energibarer

Riktig inntak av proteinbar og energibar

Det skal sies at det ikke finnes noen regler for når, hvor og hvorfor en skal innta proteinbarer og energibarer da alle har ulike mål og behov. Uansett finnes noen generelle kjennetegn ved de forskjellig type barene som er spesielt gunstig i forskjellige scenarioer. I de neste avsnittene skal vi tydeliggjøre disse kjennetegnene slik at det blir lettere for deg å velge riktig bar.

PRØV VÅR BESTSELGER: 40% Protein Bar Salty Caramel

Proteinbar etter trening

Proteinbarer er som navnet tilsier rike på protein og er originalt tilsiktet som et tilskudd av nettopp protein etter aktivitet hvor musklene har jobbet hardt og muskelfibrene har blitt brutt ned. Det er når kroppen hviler etter en slik økt og bygger opp musklene igjen, at musklene vokser seg sterkere, noe de ikke klarer uten tilstrekkelig med protein. De fleste er enige om at daglig inntak av 1,2 – 2 gram protein per kilo kroppsvekt er ideelt en som trener aktivt og ønsker progresjon i treningen. En klarer å dekke dette proteinbehovet gjennom et vanlig balansert kosthold, men ved hjelp av produkter som proteinpulver og proteinbarer kan en tilføre kroppen nødvendig mengde protein umiddelbart etter endt treningsøkt.

Disse proteinbarene har blitt såpass gode på smak, uten å inneholde mye usunt sukker og fett, noe som har gjort de meget populære som snacks i tillegg. Det å bytte ut en vanlig sjokoladebar eller annen type godteri med en proteinbar når søtsuget melder seg kan være en god idé for de som har satte mål rundt kaloriinntaket sitt. Maxim har fire forskjellig type proteinbarer med et stort utvalg smaker, slik at enhver vil kunne finne noe som passer deres behov og smaksløker.

Kjøp Maxim sine proteinbarer her!

Energibar for ekstra energi

Energibarer benyttes når en ønsker å tilføre kroppen energi på både kort og lang sikt. Selv om fordelingen de imellom kan variere fra bar til bar, vil alle energibarer inneholde både raske og mindre raske karbohydrater. Hvor «raske» karbohydrater er, sikter til hvor fort etter inntak, karbohydratene kan nyttiggjøres som energi i kroppen og hvor hurtig de hever blodsukkernivåene. Avhengig av de enkelte utøvere og aktiviteter sine behov, vil det være hensiktsmessig å tilføre både raske og såkalte trege karbohydrater, dette gjelder spesielt kondisjonsbaserte aktiviteter som varer over tid.

Energibarer kan benyttes både før, under og etter trening og konkurranse. Før og etter aktivitet handler det om å fylle kroppens glykogenlagre med energi slik at kroppen er klar til neste økt, denne påfyllingen bør skje umiddelbart etter at forrige økt endte. Under aktivitet kan spesielt raske karbohydrater være meget gunstige for å få ut det siste av kroppen for å evne å prestere maksimalt. Om det er den siste runden på løpebanen under trening eller den siste mila i birken som er litt tung, så kan en energibar redde dagen.

Maxim har et stort utvalg av energibarer, med noe for enhver smak. Flere av våre energibarer er også uten sjokoladetrekk og benytter seg av en ny coating-teknologi, slik at baren ikke smelter og blir klissete når den skal inntas under aktivitet.

Maxim sine energibarer kjøper du her!

Proteinbar vs energibar – oppsummert

Om en skal forenkle det veldig kan en derfor si at proteinbarer er for å tilføre kroppen protein, spesielt når den bygger opp igjen musklene etter en tung styrkeøkt. Energibarer derimot er viktige for å fylle på energien kroppen trenger for å prestere under aktivitet, denne påfyllingen kan og bør skje før, under og etter en økt. Som sagt er dette temmelig forenklet og kroppens behov og nyttiggjørelse av karbohydrater og proteiner er mye mer nyansert enn vi makter å legge frem i en artikkel. Uansett så håper vi at forskjellen på proteinbarer og energibarer er litt tydeligere nå.

Relaterte blogginnlegg