• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

31 august 2017

Wenche Stensvold (42) var topptrent proffsyklist og Tour de France-deltager. Så fikk hun leukemi – igjen og igjen. Seks ganger lurte hun døden. I helga fullførte hun Birken for Team Maxim.


TEKST: Pål Tømmerhoel

FOTO: Maximsport/privat


– Det er ingen overdrivelse å si at trening har reddet livet mitt. Endorfiner har vært min morfin, sier Maxims nye sykkelambassadør Wenche Stensvold. 42-åringen fra Frei utenfor Kristiansund er utdannet sykepleier.

Det er imidlertid ikke bare gjennom jobben at hun har stiftet nært bekjentskap med norsk helsevesen. Men mer om det senere.

Helt fra tenårene og frem til 2002 satset Wenche hardt på sykling. Interessen ble unnfanget takket være en eldre bror som som elsket trening, og det viste seg raskt at lillesøster hadde et naturlig talent på sykkelsetet. Det gikk ikke lang tid før hun ble en del av det norske landslaget, og etterhvert tok hun også steget over i proffysyklistenes verden.

Les også: Raskere på sykkel med tung styrkektrening 

– Det var en flott tid. Trening og konkurranser var livet for meg og gjennom syklingene fikk jeg oppleve ting jeg aldri ville fått ellers. At jeg kroppen min ble vant til tøffe tak, var nok også avgjørende for det som kom senere også, forklarer Wenche.

For kampen mot konkurrenter, melkesyre og høy puls på sykkelsetet skulle vise seg å bare være småtteri i forhold til det som ventet. I 2004 ble hun akutt syk på en hyttetur med familien, og kort tid etterpå fikk hun diagnosen leukemi.

ALVORLIG SYK: I 2004 ble den tidligere toppsyklisten Wenche rammet av leukemi. Kampen ble hennes livs tøffeste.

 

– Det var et stor sjokk og helt uvirkelig. Men jeg var fast bestemt på å kjempe, forteller Wenche – som parallelt med cellegiftkur og opptrening gjennomførte eksamen på sykepleierskolen.

Dessverre var tilbakefallet rett rundt hjørnet.  Noen uker senere kom den dramatiske beskjeden om at toppidrettsjenta måtte gjennom en omfattende benmargstransplantasjon for å ha håp om å overleve kreftsykdommen. Storebror Johnnys benmarg matchet Wenches, men før operasjonen kunne gjennomføres, måtte hennes egen, syke benmarg drepes med kraftig cellegift. Situasjonen var så alvorlig at den tidligere proffsyklisten nå planla sin egen begravelse.

Les også:Spis pg drikk deg til ekstra krefter i Birken. 

– Jeg fortalte familien at jeg ville gravlegges ved siden av bestemor og bestefar på Frei, der jeg kommer fra.

Til alt hell var transplantasjonen vellykket, og Wenche kunne nok en gang begynne på veien tilbake til en normal tilværelse.

Livet smilte igjen, for det er bare to prosent som får tilbakefall etter transplantasjon.

– Og så uflaks kunne jeg ikke ha. 

TØFF JENTE: Wenche var i mange år syklist på landslaget, og holdt seg i trening gjennom store deler av sin alvorlige sykdomsperiode.

 

Forsiktig trening på ergometersykkel ble etter hvert til små joggeturer. Fire måneder etter operasjonen kunne Wenche løpe èn mil uten å stoppe.

Men så fikk hun mer motgang enn man skulle tro var mulig. Hele fire ganger til fikk Wenche tilbakefall og ny kretfdiagnose. Det ble mer cellegift, operasjoner, stråling og påfyll av benmarg fra broren Johnny. Men uansett hvor redd og fortvilet Wenche var, forsøkte hun å trene.

– Endorfinene som utløses ved trening, har vært min morfin. Selv om jeg var syk, var jeg opptatt av å gi kroppen det beste den kunne få. Og konkurransehjernen min ble aldri syk. Under hele sykdomsperioden trente jeg det jeg klarte.

I dag legger ikke Wenche skjul på at det har vært mange tøffe stunder.

– Til tross for at jeg forsøkte å skjule sykdommen, for å skåne familie og venner i begynnelsen, fant jeg fort ut at åpenhet er utrolig viktig. Ved å være sammen med folk, fikk jeg fokuset over på andre ting enn leukemien, sier Wenche.

 

ETTERVIRKNINGER: Wenche sliter fortsatt med ettervirkninger av sin svært tøffe sykdomshistorie, men takker jevnlig trening for at hun er i livet i dag.

 

Hennes unike historie har sågar gitt henne både teamplass og ambassadørstatus hos Birkens enæringssponsor Maxim.

– Å gjøre ting du selv ikke trodde var mulig og samtidig inspirere andre til å kjempe, er kjerneverdier for oss. Wenche er i så måte en unik representant, og vi er veldig stolte av å ha henne med oss på startstreken, sier sponsoransvarlig i Maxim, Jørgen Krogh Ankerstad.

Wenche selv, er klar på at prøvelsene hun har vært gjennom, har gjort noe med personligheten.

– Å være nær døden seks ganger, slik jeg har vært, har forandret meg totalt. Jeg har så mye å være takknemlig for. Jeg har en fantastisk familie og mange venner som har støttet meg i de vanskelige periodene jeg har vært gjennom, og jeg stortrives i jobben som avdelingsleder på sykehjemmet der jeg jobber.

 

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

Relaterte blogginnlegg