• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

7 september 2016

Da faren fikk slag, flyttet Even fra Vestfossen hjem for å ta seg av pappa. Sammen kom de seg på beina takket være løping og kjærlighet til trening.


TEKST: Pål Tømmerhoel

FOTO: Privat


Etter å ha prioritert familieliv i ganske mange år, var den fysiske formen ikke spesielt god. Så i 2009 bestemte jeg meg for å gjøre en livsstilsendring. For å lykkes trengte jeg et konkret mål å jobbe mot. Pappa hadde tidligere i livet løpt ganske mye, og hadde personlig rekord på halvmaraton på rundt 1.40, så jeg bestemte meg for å jobbe mot å slå hans rekord, forteller Even Nedberg (39).

Å bokstavelig talt løpe i pappas fotspor, dreide seg imidlertid ikke bare om tid og konkurranse. Far og sønn Nedberg har et nært forhold, og ble knyttet enda tettere sammen da pappa Bjørn (70) ble rammet av hjerneslag i 2002.

Da flyttet jeg faktisk hjem for å ta meg av han, forklarer Even – som i dag er rektor på en ungdomsskole i Bærum.

Da pappa Bjørn fikk slag, flyttet sønnen Even hjem for å ta seg av ham. Etter hvert begynte de to også å trene sammen igjen.
NÆRE BÅND: Da pappa Bjørn fikk slag, flyttet sønnen Even hjem for å ta seg av ham. Etter hvert begynte de to også å trene sammen igjen.

Provosert

Pappa Bjørn kom seg gradvis etter den alvorlige sykdommen, og de to tok stadig lengre gåturer sammen. Men han hadde permanente lammelser i høyre side av kroppen, og han hadde forsonet seg med at løping nå var et tilbakelagt kapittel.

Pappa sa stadig at «Det er synd jeg ikke kan løpe sammen med deg lengre». Jeg skjønte forsåvidt hva han mente, men ble samtidig litt provosert over at han gjentok at han ikke kunne. For det er jo utrolig hva vi kan få til hvis vi bare vil! Så en dag vi var ute, utfordret jeg ham til å jogge noen få meter for å motbevise dette. Og plutselig hadde han løpt 100-150 meter! smiler Even.

På startstreken sammen

Etter hvert begynte Bjørn å legge inn små løpeøkter i sine daglige gårturer, og i 2015 var formen blitt så god, at far og sønn stilte på startstreken for å løpe «10 for Grethe» under Oslo Maraton!  Det ble en helt spesiell dag for både Bjørn og sønnen Even.

Å løpe sammen med pappa – blant alle menneskene i Oslos gater – var en utrolig fin og sterk opplevelse. Han har alltid vært den som har inspirerte meg til å løpe, og nå hadde jeg fått lov til å gjøre gjengjeld.

Det hører også med til historien at Even – parallelt med å hjelpe faren på beina igjen – virkelig fikk fart på sine egne bein. Han brukte tre forsøk på å slå farens 1.40-rekord på halvmaraton, men underveis var lysten på å løpe langt virkelig bli vekket til livet.

– Jeg ble på et tidspunkt ganske bitt av ultraløping, og i fjor hadde jeg som mål å være den som løp flest ultraløp i Norge. Det ble 14 stykker…. humrer Even.

Etter årevis med trening, kunne endelig Even og pappa Bjørn løpe sammen under Oslo Maraton i fjor.
ENDELIG SAMMEN: Etter årevis med trening, kunne endelig Even og pappa Bjørn løpe sammen under Oslo Maraton i fjor.

På lag med Tufte og Aukland

I år konsentrer han seg imidlertid om litt kortere distanser, og skal «bare» løpe 42 kilometer under årets Oslo Maraton.

– Målet er å få såpass fart på beina at jeg klarer å komme meg under tre timer. For meg er det tempoet og ikke distansen som er utfordringen, smiler Even Nedberg.

Sponsoransvarlig Tom Kristoffersen i Maxim Norge – som er offisiell samarbeidspartner med Oslo Maraton – gir to tomler opp for Evens innsats både på egne- og farens vegne.

I Maxim elsker vi mennesker som utfordrer seg selv, bryter grenser og inspirerer andre. Evens historie rørte oss så vi bestemte oss for å gjøre ham til en del av Team Maxim ut 2016. Da er han en del av en eksklusiv gjeng som inneholder blant annet Olaf Tufte, Anders Aukland, Vibeke Skofterud, Marthe Karine Myhre og Heidi Løke. Det kan forhåpentlig gi ham enda mer inspirasjon til å trene fremover.

 

 

Relaterte blogginnlegg