• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

11 april 2018

Langsomme og raske karbohydrater er to typer karbohydrater, og de ulike typene brytes ned til glykogen og glukose, som er menneskets, og de fleste dyr, sin måte å lagre respektive karbohydrater på.

For å holde kroppen fornøyd trenger vi mennesker glukose, og ekstra mye når vi trener, men det er stor forskjell mellom hvordan de ulike karbohydratene brytes ned og påvirker kroppen. Karbohydrater består nemlig av forskjellige lange molekylkjeder. Gjennom å se på molekylkjedenes struktur og lengde, kan man skille på såkalte langsomme og raske karbohydrater.

Hvorfor er visse karbohydrater ”raskere” enn andre

De raske karbohydratene brytes ned betydelig raskere i kroppen fordi molekylkjedene er korte og enkle for kroppen å bryte ned. Enkle sukkerarter, som for eksempel vanlig strøsukker, konverteres nesten umiddelbart til glukose og energi i kroppen. Fruktose, som finnes i frukt, bruker litt lenger tid på å konvertere til energi, i og med at den tar en omvei gjennom leveren.

Raske karbohydrater før trening kan gjøre deg uopplagt

Stivelse er en litt mer komplisert karbohydrat som finnes i blant annet poteter, pasta, brød og ris. Stivelse tar det lenger tid å bryte ned, og regnes som en langsom karbohydrat, selv om hastigheten varierer mellom de ulike typene brød, ris og lignende.

De aller beste langsomme karbohydratene er kostfiber. Kostfibrene kan ikke brytes ned i tynntarmen. I tykktarmen fungerer en del fiber som mat for tarmbakteriene, mens resten skylles ut med avføringen slik de er. Fiber bidrar altså lite med energi. Derimot gir de en økt metthetsfølelse og et økt volum av mat i tarmen.

Ikke svart eller hvitt

GI, LCHF og en hel del andre nye dietter snakker i prinsippet utelukkende om langsomme karbohydrater, alternativt minimale mengder karbohydrater generelt. Fordelene og ulempene ved en lavkarbo-diett har blitt diskutert mye, og er et kapittel for seg selv, men de kan sikkert være nyttige verktøy når målet er å gå ned i vekt og/eller holde blodsukkeret i sjakk.

Likevel er det områder hvor raske karbohydrater er det absolutt beste alternativet, spesielt for dem som trener mye og intensivt. Et eksempel er væskeinntaket i løpet av en langdistanse eller en annen form for lengre treningsøkt, hvor en god sportsdrikk kan bidra til å holde formen oppe med energien fra kun raske og lett tilgjengelige karbohydrater.

Lad opp med trege karbohydrater

Før en treningsøkt eller en konkurranse, gjelder fortsatt det gammeldagse rådet: Lad batteriene med langsomme karbohydrater som du får i deg over en lengre periode. Før eksempelvis et langdistanseløp, er det vanlig at idrettsutøvere spiser langsomme karbohydrater i flere dager i forkant av løpet. Dette gjør de for å sikre at musklenes glykogen-lager er fylt opp.

Karbohydrater før og etter trening

Karbohydrater etter trening

For å gjøre deg klar til en treningsøkt, må du gi kroppen de rette forholdene for utvinning, noe som selvfølgelig krever både hvile og riktig ernæring. Etter styrketrening, men også etter andre former for trening, er protein spesielt viktig for å gå så fort som mulig fra den katabole fasen (nedbrytelse) til den anabole (oppbyggende). Karbohydrater er også veldig viktig for restitusjon. Det å mate musklene med glykogen så fort som mulig, er ikke bare en måte å forberede seg til neste treningsøkt på, men også for å øke muskelbyggingen og redusere risiko for infeksjon, da immunsystemet generelt reduseres etter trening.

Relaterte blogginnlegg