• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

29 mars 2016

Birkebeinerrennet har kostet Nils Andre Reinfjord 11 knuste ribbein, ødelagt kragebein og tre måneder lang sykmelding. Maxim Norge gav han sponsorkontrakt som plaster på såret!


Tekst: Øivind Monn-Iversen
Foto: Privat

– Ski er livet mitt. Jeg kan ikke tenke meg en hverdag uten, smiler Nils Andre Reinfjord. Hvert eneste år siden 1995 har langrennsentusiasten fra Sømna i Nordland gått over fjellet mellom Rena og Lillehammer. I år gjorde han unna de 54 kilometer over fjellet mellom Rena og Lillehammer på tiden 3.13.16 og ble nummer 47 i klassen sin. Det går altså rimelig kjapt med 44-åringen.

Men i 2011 sa det skikkelig bråstopp. Etter omlag halvgått løp – på vei ned mot Kvarstad – falt plutselig løperen foran Nils Andre. Det neste han husker er at han lå urølig i snøen.

– Det gikk ganske fort nedover bakken der. Trolig 40-50 kilometer. Da løperen foran meg falt, prøvde jeg å hoppe over ham, men den gikk dårlig. Jeg kjørt ut av løypa og rett i en trestamme. Da jeg kom til meg selv, hadde jeg så vondt at jeg ikke kunne røre meg. Etter hvert kom det hjelpemannskaper med scooter til, og jeg fikk førstehjelp, forteller Nils Andre – som fortalte sin historie til Maxim Norge i forbindelse med vår utlysing av «Birken Stories».

Sykehuset på Hamar ble neste stoppested for den tøffe nordlendingen. Der det ble konstatert brudd i 11 ribbein og et ødelagt kragebein sto rett ut. Operasjon var uunngåelig og Nils Andre fikk satt inn ni skruer for å holde kragebeinet på plass.

– Skruene sitter der fortsatt og er dessverre ikke spesielt behagelige. Men de må til, og jeg vet jo egentlig at jeg har vært heldig. Hadde jeg truffet treet med hode først, hadde det trolig vært slutt for meg, innrømmer gårdbrukeren, som ble sykmeldt i 3 måneder etter hendelsen.

– Det ble lite våronn på meg det året! ler han galgenhumoristisk.

Nils Andre skadet
VARIG MÈN: Nils Andre fikk et stygt brudd i kragebeinet, og har i dag flere skruer i kroppen for å holde det skikkelig på plass.

 

Lege Marius Myrstad har i lang tid forsket på helseutfordringer knyttet til deltagelse  i Birkebeinerrennet. Han har selv gått rennet mange ganger, og erkjenner at turen over fjellet er en hard belastning for kroppen – om du står på beina eller ikke.

– Birken ER tøft, og det er påkjenning for kroppen. For de aller fleste er det ganske uproblematisk å fullføre, men et godt råd er alltid å fylle på med nok væske og næring underveis. Er hodet og kroppen gått tom før du starter nedkjøringen til Lillehammer, kan du fort bli ustø på beina, mener Magnus. Han har tatt doktorgrad i sammenhengen mellom hjerteflimmer og utholdenshetstrening, og oppfordrer Birken-løpere til å tenke mindre på startnummeret og mer på å tilpasse ambisjoner til egen form og teknikk.

Spesielt bør menn fra 50 år og oppover være ekstra oppmerksomme.

– Marerittet er jo at noen får hjertestans i løypa. Vi vet at forekomsten av hjertesykdom øker når menn passerer 50 år, så det er veldig smart å lytte til kroppen. Er du sjuk eller du kjenner at kroppen ikke fungerer, så dropp å gå. Alternativet kan være mye dårligere, og det kommer alltid et nytt Birkebeinerrenn, understreker Marius Myrstad.

Nils Andre på ski 1 (smått)
KJØRER PÅ: For Nils Andre har det aldri vært noe tema å legge skiene på hylla etter den stygge ulykken. – Langrenn er livet mitt, sier tøffingen.

 

For ulykkesfuglen Nils Andre Reinfjord var det aldri noe tema å droppe Birkebeinerrennet selv om smellen han fikk i 2011 sitter i. I år stilte han til start for 21. gang – og for første gang med egen, privat sponsor: Birkens drikkeleverandør Maxim Norge.

– Vi syntes pågangsmotet og innsatsen til Nils Andre burde premieres. Derfor tok vi kontakt og tilbød ham plass på Maxims Birken-lag og sponsoravtale ut 2016. Han er et skikkelig forbilde for alle som setter seg mål – og når dem, sier markedsansvarlig i Maxim Norge, Tom Kristoffersen.

– Selv om jeg fikk en skikkelig trøkk har det aldri vært noe alternativ å droppe rennet. Jeg trener 5-6 ganger i uka, har gått på ski hele livet, og har ikke tenkt å gi meg riktig ennå! smiler Nils Andre Reinfjord.

Relaterte blogginnlegg