• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

27 oktober 2016

Brekte ribbein, alvorlig proplaps, avrevet lårmuskel, knust skulderen – og hjerteinfarkt. Det var fasiten etter to års trening for Nils-Einar (54) fra Trysil. 


TEKST: Pål Tømmehoel

FOTO: Privat/Maximsport.no


– Det han gjør en imponerende. Nils-Einar er en inspirasjon, sier langløpskonge og utholdenhetsfenomen Anders Aukland.

Og det er ikke vanskelig å skjønne hva skiløperlegenden Aukland mener…

Etter Nils-Einar Stenmyren tok opp igjen trening for alvor i 2014, har altså politimannen fra Trysil opplevd – og overlevd – prolaps i ryggen, ribbeinsbrudd, avrevet lårmuskel og hjerteinfarkt.

– Jeg er nok ikke den som lar meg stoppe så lett… humrer den blide hedmarkingen. I høst løp han og kona Trine Stenmyren Oslo Maraton for Team Maxim. Dit kommer han helt fersk fra opptrening etter å ha brukket skulderen og revet av sener og muskler før sommerferien. 54-åringen fra Trysil er nemlig skoleeksempelet på hva man kan få til med vilje, pågangsmot og ukuelig optimisme.

– Å overvinne seg selv og inspirere andre med innsats og humør, er selve kjerneverdiene for oss i Maxim. Nils-Einar er i så måte en helt unik representant, og vi er skikkelig stolte av å ha han med oss på startstreken under Oslo Maraton, sier sponsoransvarlig i Maxi, Tom Kristoffersen.

2015-01-26
OPTIMIST: Nils-Andre har gått på noen smeller, men med ukuelig optimisme og kona støtte fra kona Trine kommer han seg alltid på beina igjen.

Hjerteinfarkt før «Vasan»

Nils-Einar var svært aktiv både på ski og løp i i oppveksten, men treningshyppigheten falt etter hvert kraftig på grunn av familieliv og jobben som politimann. Men i 2014 bestemte han seg for å gi full gass igjen. Da kom løpeskoene frem fra skapet og skiene ble smurt og glidet. Planen var å gå «styggfort» i Vasaloppet vinteren 2015.

– Det var planen, ja…

Nils-Einar nikker megetsigende. Da startskuddet gikk for «Vasan» i slutten av februar, sto imidlertid ikke 54-åringen og trippet på snøen i Sälen. Derimot satt han hjemme i sofaen med et fem uker gammelt hjerteinfarkt på CV´n.

– Rett etter jul gikk jeg et lokalt turrenn og merket ganske raskt at noe var galt. Kroppen ville ingenting, alt var blytungt. Folk jeg kjente kommenterte også at jeg ikke så videre bra ut underveis i løpet. Jeg kom meg imidlertid til mål, kjørte hjem og hoppet i dusjen. Vi skulle på middag hos mine svigerforeldre, og familien hadde reist i forveien, så jeg var alene hjemme. Men i dusjen smalt det. Jeg ble fryktelig dårlig og begynte å kaste opp, forteller Nils-Einar – som er arvelig belastet med hjerteproblemer på farsiden av familien.

Han skjønte umiddelbart at noe var alvorlig galt, og ringte kona Trine (34) som er sykepleier. Hun varslet ambulanse, og noen små minutter senere var tøffingen fra Trysil i full fart på vei til sykehuset. Etter en kjapp pitstop på Elverum, ble han kjørt videre til hjerteavdelingen på Ullevål og operert.

– Jeg skjønte kanskje ikke hvor farlig dette var, for jeg gikk ut på gårdsplassen for egen maskin for å møte sykebilen! ler 54-åringen galgenhumoristisk.

Kysset snøen – fikk proplaps

Legene på Ullevål forklarte at han kunne takk sin gode fysikk for at han overlevde den dramatiske skituren i Hedmarks dyp skoger, og kun 12 dager senere var Nils-Einar tilbake i de samme skisporene igjen.

– Jeg kysset snøen og gråt en skvett fordi jeg var så glad for å være tilbake, minnes ham.

«Det er veldig hyggelig å være til inspirasjon, men for meg er det minst like inspirerende å se Nils-Einar bruke uhell og skader som motivasjon. Å brekke ankelen er småtteri i forhold til hjerteinfarkt og alt det andre han har vært gjennom» 

Anders Aukland

Gleden skulle imidlertid bli kortvarig. Etter å har trent seg rolig opp etter hjerteinfarktet, slo ryggen seg plutselig vrang høsten 2015, og Nils-Einar klarte knapt nok å gå. Dommen var kraftig prolaps. Etter å ha brukt noen måneder på å bli kvitt ryggsmertene, kom han seg ut på ski igjen i januar 2016, men et ublidt møte med kliss våt snø i bånn av en nedoverbakke, endte med to brukne ribbein og ny treningspause. I februar var uhellet på ute på nytt, denne gangen med avrevet lårmuskel som fasit. Likevel bet 54-åringen tennene sammen og fullførte Vasaloppet noen uker senere – med Maxim-energi i lommene- som gjesteløper for Anders og Jørgens Auklands superlag Team Santander.

SPREKT PAR: I høst løp Nils-Einar og Trine Oslo Maraton for Team Maxim.
SPREKT PAR: I høst løp Nils-Einar og Trine Oslo Maraton for Team Maxim.

Får Aukland-ros

– Anders brakk jo selv ankelen sommeren 2015, og det å se at han trente seg opp igjen til toppen av langløpseliten i løpet av noen måneder var utrolig inspirerende for meg. Han er jo etter hvert også blitt en voksen mann – selv om han er yngre enn meg – og det et viser hva som er mulig bare det du vil det nok, roser Nils-Einar.

Langløpskongen Anders Aukland gjengjelder mer enn gjerne de rosende ordene:

– Det er veldig hyggelig å være til inspirasjon, men for meg er det minst like inspirerende å se Nils-Einar bruke uhell og skader som motivasjon. Å brekke ankelen er småtteri i forhold til hjerteinfarkt og alt det andre han har vært gjennom, sier Aukland – som mener det er helt avgjørende å ha noen  å strekke seg etter når man opplever motgang.

– For å komme gjennom slike tøffe perioder er det utrolig viktig å sette seg konkrete mål og ikke miste motet. Å gjennomføre Vasaloppet eller løpe Oslo Maraton er flotte utfordringer å sikte mot.  I skadeperioder tvinger gjerne kroppen deg til å trene på alternative måter, og det i seg selv kan være veldig motiverende når man er vant til å følge et et vant treningsregime i år etter år. Kjedelig opptrening kan faktisk bli ganske gøy.

– Trening = medisin

Da Nils-Einar stilte til start under Oslo Maraton, gjode han det i trygg forvisning om at trening og fysisk aktivitet er en stor verdi i livet – selv om skadene har vært mange.

– Det er min måte å avreagere på, og samtidig samle energi, forklarer mannen som var en av de første som kom til åstedet for den dramatiske Åsta-ulykken i 2000 der 19 personer omkom.

– Det er helt avgjørende å ha en slik sikkerhetsventil i hverdagen for å holde både kropp og hodet på plass. For meg er daglig trening og aktivitet ren medisin.

 

 

Relaterte blogginnlegg