• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

21 mai 2015

– Vi var nærme katastrofen. Litt for nærme, forteller Leif Harald Bergseth. Porsgrunn-mannen og kona Tone slapp fra dødsraset på Mount Everest – og jordskjelvet i Nepal – uten skader, men med en knust drøm. 

– Vi lå ekstremt godt an, og plane var å feire 17. mai på toppen av verden, forteller Leif Harald Bergseth. Sammen med kona Tone Gravir hadde han brukt to år på å forberede seg og trene til ekspedisjonen som skulle ta dem til toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest.

25. april, rett etter at ekteparet hadde vært en tur oppover fjellet til camp 1 og 2,  og returnert til  basecamp – rammet katastrofen.

Everest-paret overlevde dødsraset

– Bakken begynte å bevege seg kraftig, og med høye fjell med is og snø på begge kanter, tenkte vi på konsekvensene av dette med det samme.  Det tok ikke lang tid før det buldret voldsomt oppe i fjellsidene,  og vi så svære isblokker som løsnet. Så kom en hvit vegg dundrende nedover, rett mot oss,  forteller Leif Harald. Både han og Tone fikk kastet seg inn i hvert sitt telt, som stod i le av en morenekant.

I løpet av kort tid satser Maxim-ekteparet på å nå toppen av Mount Everest
Ekteparet Leif Harald og Tone hadde forberedt seg i to år for å bestige toppen av Mount Everest.

 

– Det ristet og dundret i lang tid. Da det stilnet, gikk vi ut – og så med en gang hvor utrolig heldige vi hadde vært.  50 meter bortenfor for oss, så det ut som en slagmark, sier han stille.  Skredet av is og snø, hadde tatt med seg store deler av ”teltbyen” i basecamp – og 21 mennesker mistet livet.

– Det gikk umiddelbart opp for oss at det hadde skjedd en katastrofe, forteller Leif Harald.

Ekteparet bestemte seg for å bli i basecamp, i motsetning til de fleste andre, før de etter hvert satte kursen ut og tok fatt på den fire dager lange marsjen mot flyplassen i Lukla.

– Vi var helt alene i fjellet. Det var helt merkelig, stille og så vakkert. Da vi etter hvert kom til bebodde områder og landsbyer, så vi hvilket omfang katastrofen hadde hatt for Nepal. Så enorme ødeleggelser. Det setter jo det vi holdt på med i et større perspektiv. Drømmen vår om toppen ble knust, men vi var allikevel utrolig heldige i motsetning til så utrolig mange andre i Nepal, sier han.

Selv har Leif Harald og Tone bidratt med penger, familiene til et par av sherpaene de brukte kan bygge opp igjen hjemmene sine. Nå oppfordrer de andre nordmenn til å hjelpe.

Vel hjemme i Porsgrunn, har Leif Harld og Tone lagt bak seg en 17.-mai-helg som ikke ble helt slik de hadde planlagt.

– Det var litt nedtur, når tankene om hvor vi egentlig skulle ha vært kretset rundt i hodet. Men, samtidig minner vi oss selv på hvor nærme vi var katrastrofen, og er takknemmelige for at vi kan leve videre. Mount Everest står der, og drømmene våre lever videre de også. Så kanskje en dag, smiler Leif Harald.

 

Tone Gravir og Leif Harald Bergeseth, er Maxim-ambassadører,  og målet var å bli Norges første ektepar på toppen av Mount Everest. Hadde de nådd toppen ville Tone også blitt første norske kvinne opp sørsiden av fjellet.

Relaterte blogginnlegg