Drikk før du blir tørst|Veronica Blom

Drikk før du blir tørst når du trener

Det lønner seg alltid å drikke før man blir tørst, ikke bare fordi man ofte kan forveksle tørste med sult, men også spesielt når man trener. Langdistansefenomenet Veronika Blom sverger alltid til en god, gammel huskeregel når hun skal løpe i varmt vær, og det er nettopp dette – Drikk før du blir tørst!

Veronica, som har løpt halvmaraton under EM i friidrett, synes det er deilig å løpe når det er varmt i været. SK Vidar-løper velger alltid å følge den gode, gamle regelen – drikk før du blir tørst.

Uavhengig av ambisjonsnivå og hvor fort man løper, så er det viktig å få i seg nok og riktig næring. Både underveis i løp og i dagene før. Det viktigste er at man unngår den «duppen», der man merker at man har drukket for lite. Da er det fort for sent. Drikker du før du blir tørst, så man holder seg stabilt opp – og det må trenes på.

Følg med på svettetap

Når temperaturen stiger i været, er det ekstra viktig å være nøye med drikke og ernæring under trening og konkurranse.

Vær og temperatur har innvirkning på væskebehovet. Å være best mulig hydrert gjennom hele løpeturen er viktig, og vil bidra til at man føler seg vel og kan yte sitt beste. Studier har vist at løpere som mister så lite som 2% av kroppsvekten gjennom svette får et dropp i blodvolum. Dette kan medvirke til muskelkramper, trøtthet og svimmelhet. Inntak av sportsdrikke vil gi deg væske, karbohydrater og salter som hjelper deg å holde væskebalansen og energien oppe under løpet. Det er svært store individuelle forskjeller på hvor mye man svetter og hvor stort tap man dermed har av mineraler per desiliter svette.

Tipset er å følge nøye med på svettetapet ditt under trening, og bli kjent med hvor mye væske og salter du mister. På denne måten kan du så estimere ditt personlige drikkebehov og hvilken sportsdrikk som passer best for deg.

Tren på å drikke

En sak er at man må lære seg å drikke før man egentlig har lyst på drikke. En annen sak er at kroppen ikke nødvendigvis tåler så godt det man får i seg underveis. Det kan bli litt syre, eller andre ting magen ikke liker så godt, og spesielt hvis man bruker opp mot tre timer i et løp, så er det viktig at man vet hva man får i seg, sier Veronika Blom.

Øv deg på å tåle ulik typer næring underveis. Du taper også salter gjennom svette når du er ute på langtur. Saltene i sportsdrikk hjelper å holde deg i bedre væskebalanse, ved at kroppen holder bedre på vannet og kompenserer for saltene du mister gjennom svetten.

Under slike økter og konkurranser, er kravet til tilgjengelige karbohydrater noe større for å yte maks. Høy pulssone krever rask mobilisering av energi, og skal du føle deg sterk og i stand til å gi alt, bør du ha karbohydrater lett tilgjengelig. Her anbefales det hyppigere drikke og eventuelt inntak av energigel dersom treningsperioden er lang, eller du føler du trenger ekstra energi. Er intervalltreningstiden kort, holder det med en bar eller en lett karbohydratrik matbit en halvtime før start, og kun sportsdrikke underveis i økten.

Populære produkter