• Produkter for konkurranse og trening!
  • Gratis levering over 500kr
  • Sikker betaling med Klarna

30 juni 2016

Langdistansefenomenet Veronika Blom (25) sverger alltid til en god, gammel huskeregelen når hun skal løpe i varmt vær: – Drikke før du blir tørst!


TEKST: Øivind Monn-Iversen

FOTO: Mediamenn/Privat


Veronica – som nylig ble tatt ut til å løpe halvmaraton under EM i friidrett –  synes det er deilig å løpe når det er varmt i været.

SK Vidar-løper velger alltid å følge den gode, gamle regelen ”drikk før du blir tørst”.

– Uavhengig av ambisjonsnivå og hvor fort man løper, det er viktig å få i seg nok og riktig næring. Både underveis i løp og i dagene før. Det viktigste er at man unngår den «duppen», der man merker at man har drukket for lite. Da er det fort for sent. Drikker du før du blir tørst, så man holder seg stabilt opp, mener Veronika – og påpeker at også dét må trenes på.

Les også: Hold kjeft – pust bedre 

– Følg med på svettetap

Når temperaturen stiger i været, er det ekstra viktig å være nøye med drikke og ernæring under trening og konkurranse.

Ernæringsfysiolog i Maxim Norge, Tonje Dominguez, forklarer:

– Vær og temperatur har innvirkning på væskebehovet. Å være best mulig hydrert gjennom hele løpeturen er viktig, og vil bidra til at man føler seg vel og kan yte sitt beste. Studier har vist at løpere som mister så lite som 2% av kroppsvekten gjennom svette får et dropp i blodvolum. Dette kan medvirke til muskelkramper, trøtthet og svimmelhet. Inntak av sporstdrikke vil gi deg væske, karbohydrater og salter som hjelper deg å holde væskebalansen og energien oppe under løpet.

Les også: Slik løper du best i motbakker

Hun påpeker også at det er svært store individuelle forskjeller på hvor mye man svetter og hvor hvor stort tap man dermed har av mineraler per desiliter svette.

– Tipset er å følge nøye med  på svettetapet ditt under  trening og bli kjent med om hvor mye væske og salter du mister. På denne måten kan du så estimere ditt personlige drikkebehov og hvilken sportsdrikk som passer best for deg, forklarer Maxims Norges ernæringsekspert.

LØPEDRONNING: Veronica Blom er Norges beste halvmaratonløper, og skal straks løpe friidrett-EM i Amsterdam.
LØPEDRONNING: Veronica Blom er Norges beste halvmaratonløper, og skal straks løpe friidrett-EM i Amsterdam.

-Tren på å drikke

– En sak er at man må lære seg å drikke før man egentlig har lyst på drikke. En annen sak er at kroppen ikke nødvendigvis tåler så godt det man får i seg underveis. Det kan bli litt syre, eller andre ting magen ikke liker så godt. Og spesielt hvis man bruker opp mot tre timer i et løp, så er det viktig at man vet hva man får i seg, sier EM-klare Veronika Blom.

Ernæringsekspert Dominguez er av samme oppfatning:

– Øv deg på å tåle ulik typer næring underveis. Du taper også salter gjennom svette når du er ute på langtur. Saltene i sportsdrikk hjelper å holde deg i bedre væskebalanse, ved at kroppen holder bedre på vannet og kompenserer for saltene du mister gjennom svetten.


FAKTA

Ernæringsfysiolog Tonje Dominguez i Maxim Norge har følgende genrerelle råd om næringsinntak under harde økter og intervalltrening.

– Under slike økter og konkurranser, er kravet til tilgjengelige karbohydrater noe større for å yte maks. Høy pulssone krever rask mobilisering av energi, og skal du føle deg sterk og i stand til å gi alt, bør du ha karbohydrater lett tilgjengelig. Her anbefales det hyppigere drikke og eventuelt inntak av energi gels dersom treningsperioden er lang, eller du føler du trenger ekstra energi. Er intervalltreningstiden kort, holder det med en bar eller en lett karbohydratrik matbit en halvtime før start, og kun sportsdrikke underveis i økten.

 

Maxims ernæringsekspert Tonje Dominguez.
Maxims ernæringsekspert Tonje Dominguez.

 

Relaterte blogginnlegg