lær riktig løpeteknikk

Slik får du riktig løpeteknikk

Løpeteknikk avgjør hvor fort du løper, hvor mye krefter du bruker - og kan noen ganger gjøre at man blir kvitt smerter når man løper. Følger du disse tipsene er du på god vei til å bli en effektiv løper.

Oppreist utgangsposisjonen

Vær oppreist i hele kroppen. Brystkassa skal opp og fram. Stå med lett bøy i knærne og anklene. Løft opp armene over hodet slik at hoften kommer frem. Hold blikket fremover. Len deg lett forover og kjenn at du balanserer på forfoten og nesten faller framover.

Husk dette: Knekker du sammen i hoftene, mister du automatisk fart.

Kontrollert fall

Videre skal du utnytte tyngdekraften og skape et kontrollert fall. Stå i utgangsposisjon og len deg forover. Hvert eneste løpesteg skal være et kontrollert fall. Da øker sjansen for at du lander med foten under kroppen.

Slik skal foten treffe bakken

For å løpe fortest mulig er det lurt å treffe bakken med forfoten først, og nesten ikke røre bakken med hælen. Ja, dette er tungt for leggmusklene, men gir også en svært høy fart. Treffer du bakken med hælen først vil du automatisk løpe saktere.

Ta flere steg og kortere skritt

Det viktigste punktet for en bedre teknikk er å ha høy nok frekvens – en høy frekvens er helt nødvendig for å klare å lande med foten under kroppens tyngdepunkt.

Husk dette: Rundt 180 steg i minuttet, 3 pr sekund, er en god regel å huske.

Armsving er viktig

Armsvingen kan brukes aktivt til å justere og holde opp frekvensen på steget ditt. Husk å bruk blikket ditt for å holde på utgangsposisjonen din. Knytt hendene lett, hold armene i 90 graders vinkel i albueleddet og la armene pendle rett fram og tilbake. Ikke sving armene sideveis, da vil overkroppen følge etter og du får en ugunstig rotasjon i overkroppen.

Husk dette: Frekvensen på beina styres av armene. Jo raskere man svinger armene frem og tilbake, desto raskere går beina.

Kneløft

Jo høyere du løfter knærne, jo mer øker du sjansen for at du klarer å lande med foten under kroppen. Tenk at foten skal gå i en rund bevegelse – akkurat som et hjul.

Husk dette: Når du har god løpeteknikk, går flest mulig bevegelser skal gå i fartsretningen. Hvis både armene, beina og kroppen går andre veier, bruker du kreftene feil.

God løpeteknikk – tren styrke

For å unngå skader er det viktig å trene styrke. Hvis du løper mye, er det viktig å være sterk i muskler, ledd og ankler for å klare å ha god løpeteknikk. Les mer om Styrketrening for løpere.

Gode sko

Er du av sorten som ikke trener så innmari mye kan skader lett oppstå. Derfor bør du heller satse på gode løpesko – som er tilpasset foten din.

 

Populære produkter